Az Élelmiszerbank a szeretet hálója

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2699 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2699 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa október 3-án, szombaton a vatikáni VI. Pál teremben fogadta az olasz Élelmiszerbank hétezer képviselőjét.

Fennállásának 25. évét ünnepli az olasz Élelmiszerbank (Banco Alimentare), amely Don Giussani, a Comunione e Liberazione egyházi mozgalom alapítójának és Danilo Fossati élelmiszeripari vállalkozónak köszönhetően jött létre. A Szentatya a „szeretet hálójának” nevezte az Élelmiszerbankot, amelynek önkéntesei a szegénység ellen küzdenek. Fellépnek az étel pazarlásával szemben, összegyűjtik és szétosztják a nehézségben levő családok és a rászoruló személyek között.

Az éhezés ma botrányos méreteket ölt, fenyegeti az életet és a személyek méltóságát – fogalmazott a pápa. Szembe kell néznünk azzal az igazságtalansággal, hogy a hatalmas technológiai fejlődésnek köszönhető élelmiszer-erőforrásokban gazdag világban, rengeteg ember nem rendelkezik a túléléshez való szükségletekkel. Ez nemcsak a szegény országokra jellemző, hanem egyre inkább a gazdag és fejlett országokra is. A helyzetet súlyosbítja az elvándorlási hullám növekedése, amely menekültek ezreit hozza Európába, akik elhagyják hazájukat és mindenre szükségük van.  Az Evangéliumban látjuk, hogy az Úr amikor észreveszi, hogy az őt hallgatni jött nép éhes, nem mellőzi a problémát és nem tart egy szép beszédet a szegénység elleni küzdelemről, hanem egy mindenkit meglepő gesztust tesz: kezébe veszi azt a keveset, amit a tanítványok magukkal hoztak, megáldja és megszaporítja a kenyeret és a halat, amelyből a végén „még tizenkét kosarat szedtek össze” (Mt 14,20-21). Bár csodákat mint Jézus nem tudunk tenni, az éhezés vészhelyzetében mégis tehetünk valamit. Először is emberségre nevelhetjük magunkat, felismerhetjük a másik személyben levő emberséget, akinek mindenre szüksége van.

francis_food_bank

Az Élelmiszerbank alapítóira utalva Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy nem maradtak közönyösek a szegények kiáltásával szemben. Megértették, hogy változnia kellett az emberek mentalitásának, és hogy le kellett dönteni az individualizmus és az önzés falait. Bizalommal folytassátok tovább ezt a munkát, megvalósítva a találkozás és a másokkal való osztozás kultúráját – buzdított a Szentatya. Tevékenységetek egy cseppnek tűnhet a tengerben, de valójában nagyon értékes! Veletek együtt mások is lépéseket tesznek, ami aztán folyóvá duzzad és táplálja emberek millióinak reményét.

Jézus arra hív, hogy adjunk enni az éhezőnek. Az egyház az irgalmasság testi cselekedeteinek egyikévé tette ezt. Megosztani másokkal azt, amink van arra a szeretetre tanít meg minket, amely a szegények élete iránti szenvedély túláradó ajándéka. Ne feledjétek, hogy az emberek százai, akikkel naponta találkoztok, személyek és nem számok, a saját fájdalmukkal, amelyet időnként lehetetlennek tűnik hordozni – hangsúlyozta a pápa. Ezt figyelembe véve, mindig a szemükbe tudtok majd nézni, meg tudjátok szorítani kezüket, meglátjátok bennük Krisztus testét és segíteni tudtok nekik, hogy visszanyerjék méltóságukat és talpra álljanak. Éreztessétek velük, hogy fontosak Isten szemében – zárta beszédét Ferenc pápa az olasz Élelmiszerbank képviselőihez.