A Lélek szelídsége és nem a törvény viszi előre az egyházat

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2653 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2653 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Legyünk szelídek a Szentlélek iránt, ne álljunk ellen neki – javasolta Ferenc pápa csütörtök reggeli szentmiséjén a Szent Márta-ház kápolnájában. A Szentatya óvva intett azoktól, akik az ellenállást az ún. törvényhez való hűséggel igazolják. Arra szólította a híveket, hogy kérjék a kegyelmet a Szentlélek iránti szelídséghez.

A Lélek segítségével születik és növekszik az egyház

Fülöp apostol evangelizálja az etiópiai királynő magas rangú udvari tisztjét. Ferenc pápa az Apostolok Cselekedeteinek ebből a részletéből (ApCsel 8,26-40), a napi első olvasmányból indult ki, hogy a figyelmet a Szentlélek iránti szelídségre irányítsa. Ennek a találkozásnak a főszereplője nem Fülöp apostol vagy az etióp, hanem a Lélek. Ő mozgatja a történéseket. A Lélek segítségével születik és növekszik az egyház.

Vannak, akik bezárkóznak a Lélek jelei előtt

Az elmúlt napokban az egyház elénk tárta a Lélekkel szembeni ellenállás drámáját: a bezárt, kemény, oktalan szíveket, amelyek ellenállnak a Léleknek. Láttuk a történéseket: ahogy Péter és János meggyógyítja a nyomorékot, valamint István szavait és azokat a nagy tetteket, amelyeket véghez vitt. Voltak, akik bezárkóztak a Lélek e jelei előtt és ellenálltak neki. A törvényhez, vagyis a törvény betűjéhez való ún. hűséggel próbálták igazolni ezt az ellenállást.

A Lélek irányi szelídség keresztény magatartás

A napi olvasmányban az egyház egy ellenkező példát mutat fel: nem a Lélekkel szembeni ellenállást, hanem a Lélek iránti szelídséget, ami keresztény magatartás. A Lélek iránti szelídség teszi lehetővé, hogy a Lélek cselekedjen és előre haladjon az egyház építése érdekében. Itt Fülöpöt, az apostolok egyikét nagyon elfoglaltnak látjuk, olyan, mint minden püspök és arra a napra is nyílván megvolt már a napi munkaterve. A Lélek azonban arra ösztönzi, hogy tegye félre programjait és menjen oda az etióphoz, és Fülöp engedelmeskedett. Ferenc pápa a Fülöp apostol és az etióp közötti találkozóról szólt, amely során az apostol elmagyarázza neki az Evangéliumot és annak az üdvösségre vonatkozó üzenetét. A Lélek működött az etióp lelkében, felkínálja neki a hit ajándékát és ez az ember megérez valami újat a szívében. Végül pedig megkeresztelését kéri, szelíd volt a Szentlélek iránt.

A Lélek szelídsége örömet ad számunkra

Két férfi, egy evangelizáló és egy másik, aki semmit nem tudott Jézusról, de a Lélek elvetette szívében az egészséges kíváncsiságot és nem a pletykálkodás kíváncsiságát. Az etióp udvari tiszt végül folytatja útját örömmel, ami a Lélek öröme és a Lélek iránti szelídség. Hallottuk az elmúlt napokban hova vezet a Lélekkel szembeni ellenállás. Ma pedig előttünk áll két ember példája, akik szelídek voltak a Lélek hangja iránt. Ennek a jele az öröm. A Lélek iránti szelídség az öröm forrása. ’De én ezt és ezt szeretném tenni’ – mondhatnánk. ’Érzem ugyanakkor, hogy az Úr viszont mást kér tőlem. Az örömet pedig ott találom meg, ahol a Lélek hívása van.’

A Szentlélek viszi előre az egyházat

Sámuel első könyvében találunk egy szép imát, amellyel kérhetjük ezt a szelídséget. Ez annak a papnak az imája, aki ezt javasolja a fiatal Sámuelnek, aki éjszaka egy hangot hallott, amely hívta őt: „Beszélj Uram, a te szolgád hallgat téged”. Ez egy szép ima, amit mi is mindig elmondhatunk: „Beszélj Uram, a te szolgád hallgat téged”. Ez az ima, amivel kérhetjük a Szentlélek iránti szelídséget. Ezzel a szelídséggel vihetjük előre az egyházat, és lehetünk a Lélek eszközei, hogy az egyház haladjon előre. „Beszélj Uram, a te szolgád hallgat téged”. Így imádkozzunk sokszor egy nap: amikor kétségeink vannak, amikor nem tudjuk mit tegyünk vagy amikor egyszerűen csak imádkozni akarunk. Ezzel az imával kérjük a kegyelmet a Szentlélek iránti szelídséghez – zárta Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliáját.

(sv)