A luxemburgi nagyherceg a Vatikánban: imádkozunk a Szentatyáért

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa hétfőn reggel 9 órakor kezdte meg az audienciák sorát: elsőként Gavril görög ortodox metropolitát, majd Marc Ouellet bíborost, a Püspöki Kongregáció prefektusát fogadta. Ezután Henrik luxemburgi nagyherceg és Mária Terézia nagyhercegné tett látogatást a pápánál. A Szentatya találkozott a szombaton szentelt két főpásztorral, Peter Bryen Wells érsekkel, aki apostoli nunciusként Dél-Afrikában, Botswanában, Lesothóban és Namíbiában képviseli a Szentszéket; illetve Miguel Ángel Ayuso Guixot püspökkel, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa titkárával, akik hozzátartozóikkal együtt érkeztek az audienciára.

Ferenc pápa fogadta még George Pell bíborost, a Gazdasági Titkárság prefektusát, majd Indonézia új szentszéki nagykövete, Antonius Agus Sriyono mutatta be kormánya megbízólevelét a Szentatyának. Végül Nicolas Sarkozy volt francia elnök és felesége tett látogatást a pápánál.

A luxemburgi nagyhercegi család a pápánál

A pápa és a luxemburgi nagyhercegi család találkozójáról az olasz sajtóban megjelent tudósítások szerint az audiencia 25 percig tartott. Jelen volt Henrik nagyherceg, Mária Terézia nagyhercegné öt gyermekükkel és három unokájukkal. A legkisebb unoka, a két éves Amalia fehér ruhába öltöztetve jelent meg, csakúgy mint a nagyhercegné, a kubai születésű Mária Terézia Mestre; lévén, hogy a fehér szín a katolikus királyi családok nőtagjainak kiváltsága ilyen alkalmakkor. A család többi tagja elegáns fekete öltözéket viselt. Ez volt az első magánaudiencia Ferenc pápánál, amin a luxemburgi nagyhercegi család részt vett. A kis Amaliát a találkozó végén a pápa puszival köszöntötte, mialatt a gyermek éppen az ajándékba kapott rózsafüzérrel játszott. A Szentatya köszöntötte a másik két apróságot is, a két hét év körüli fiúcskát.

Henri nagyherceg franciául, míg neje spanyolul társalgott a pápával. Ajándékba egy családi portrét hoztak a Szentatyának, spanyol felirattal: „A mi Szentatyánknak, Ferenc pápának, tiszteletteljes és gyermeki szeretettel egész családunktól”. A Szentatya pápasága érméivel, illetve két enciklikája egy-egy példányával viszonozta az ajándékot. A jelenlévők között rózsafüzéreket osztottak ki. Ferenc pápa megáldotta a családot és szokásához híven arra kérte őket, hogy imádkozzanak érte. A nagyhercegné megnyugtatta a pápát, hogy számíthat az imáikra, melyekben mindig megemlékeznek róla. Henrik nagyherceg háláját fejezte ki a pápának mindazért, amit az egyházért és a világért tesz. A pápai audienciát követően a luxemburgi nagyhercegi család meglátogatta a Szent Péter-bazilikát.

(gá)