A pápa dönt a dokumentumról

A pápa dönt arról, hogy a családról szóló rendes püspöki szinódus eredményeit összefoglaló záródokumentumot azonnal nyilvánosságra bocsátja-e, vagy sem – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő hétfőn a szinódus második hetét megnyitó sajtótájékoztatón.

A szóvivő elmondta, hogy az október 4-én kezdődött XIV. rendes püspöki szinódus munkáját összefoglaló záródokumentumról (relatio finalis) október 24-én szavaznak a tanácskozáson résztvevő püspökök. A záródokumentumot átadják Ferenc pápának és az egyházfő dönt a sorsáról. „Ha a pápa azt kéri, hogy bocsássuk nyilvánosságra, mi közölni fogjuk a dokumentumot, ahogyan tavaly is történt” – jelentette ki Federico Lombardi, arra utalva, hogy a tavalyi rendkívüli szinódus záródokumentumát a tanácskozás végén azonnal publikálták.

A szóvivő hozzátette, az egyházfő azonban úgy is dönthet, hogy a záródokumentumot csak később hozzák nyilvánosságra, vagy egyáltalán nem, mivel az esetleg egy, a szinódust követő apostoli buzdítás része lehetne.

Federico Lombardi azzal a levéllel kapcsolatban is nyilatkozott, amelyet az olasz sajtó értesülései szerint 13 bíboros még a szinódus kezdete előtt intézett Ferenc pápához. A levél aláírói azt kérték az egyházfőtől, hogy ne a szinódust előkészítő munkadokumentum képezze a záródokumentum alapját, hanem minden egyes kérdésben szavazás döntsön arról, mi kerüljön be a szinódust záró dokumentumba. A levél megkérdőjelezte azt is, hogy a záródokumentumot összeállító bizottság tagjait nem a szinódus szavazta meg. Emellett szorgalmazta, hogy a családról szóló püspöki tanácskozást ne az elvált és újraházasodott hívőkkel kapcsolatos doktrinális probléma uralja. Lombardi atya kijelentette, hogy nincsen tudomása ilyen levélről. A szóvivő arra is figyelmeztetett, hogy a levél állítólagos aláírói közül többen tagadták, hogy nevüket adták volna hozzá, közöttük Angelo Scola milánói érsek és André Vingt-Trois párizsi érsek is.

[newsbox style=”nb6″ title=”Még több hír Ferenc pápáról” display=”category” cat=”117,3″ number_of_posts=”15″ sub_categories=”no” show_more=”no” post_type=”post”]