A pápa homíliája: Az egyház történetében is vannak ártatlanul meghurcolt emberek

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Az írástudók elítélnek másokat, Isten szavát használva Isten szava ellen, bezárják szívüket a prófécia előtt, nem törődnek mások életével, csak a törvény és betű alkotta sémáikkal. Ferenc pápa erről beszélt hétfőn reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

A betű igazsága bezárja a szívet Isten szava előtt

Homíliájának középpontjában a hétfői szentlecke állt az Apostolok Cselekedeteiből, (ApCsel 6,8-15) amelyben az írástudók megrágalmazzák Istvánt, mert nem tudnak ellenállni bölcsességének és a Szentléleknek, amellyel eltelve beszélt. Hamis tanúkat bujtatnak fel ellene, hogy elmondják: káromló szavakat használt Mózes és Isten ellen. Az isteni igazság előtt becsukódó szív csak a törvény igazságába kapaszkodik, sőt nem is annyira a törvény, mint a betű igazságába, és nem talál más kiutat, mint a hazugság, a hamis tanúzás és a halál útját. Jézus már megfeddte őket ezért a viselkedésükért, mert atyáik megölték a prófétákat, és most ők magasztalják ezeket a prófétákat. Az írástudók válasza pedig inkább cinikus, mint képmutató: Ha mi atyáink idejében lettünk volna, mi is ugyanazt tettük volna. Így mossák kezeiket, és tisztának vallják magukat. De a szívük zárva van Isten szava előtt, az igazság előtt, Isten hírnöke előtt, aki elhozza a próféciát, hogy haladjon előre Isten népe.

A bűnbánó Júdás előtt is bezárják szívüket a főpapok

Ferenc pápa ekkor elmondta: rosszul érzi magát, valahányszor a Máté-evangélium 27. fejezetében lévő részt olvassa, melyben a bűnbánó Júdás visszamegy a főpapokhoz és azt mondja: „Vétkeztem”, és vissza akarja adni az ezüstöket. „Mi közünk hozzá?” – vágják rá ők, az a te dolgod! Bezárták szívüket ez előtt a szegény bűnbánó ember előtt, aki nem tudta mi tévő legyen. Az a te dolgod! S aztán elment és fölakasztotta magát. Mit tesznek ők, a főpapok, amikor Júdás elmegy és fölakasztja magát? Talán azt mondják: nahát, szegény ember? Nem! Rögtön a pénzre gondolnak: „Nem szabad a templom kincstárába tenni, mert vér díja” (vö. Mt 27,6). Ez és ez a szabály… ilyenek az írástudók!

Nem törődnek a másik ember életével, nem érdekli őket Júdás bűnbánata: az evangélium azt mondja, hogy megbánta tettét és úgy ment vissza. A főpapokat csak a törvényeik és a sok-sok szó és dolog érdekli, amit felépítettek. Ez az ő szívük keménysége, oktalansága, és mindazoké, akik nem tudtak ellenállni az István mondotta igazságnak, inkább hamis tanúkat keresnek, hogy elítéljék őt.

Az egyház történetében is vannak ártatlanul meghurcolt emberek

István úgy végzi, mint minden próféta, úgy, mint Jézus. És ez megismétlődik az egyház történetében: sok embert ártatlanul megöltek, elítéltek: Isten szavával ítéltek Isten szava ellenében. Gondoljunk a boszorkányüldözésekre, vagy Szent Johannára és sok más emberre, akiket elégettek, elítéltek, mert nem igazodtak a bíráik szerint Isten szavához. Ez a jézusi minta, aki azért, mert hűséges és engedelmes volt az Atya szava iránt, a kereszten végezte.  Milyen nagy gyengédséggel mondja Jézus az Emmauszi tanítványoknak: „Ti oktalanok”. Kérjük az Urat, hogy ugyanezzel a gyengédséggel nézze szívünk kisebb-nagyobb oktalanságait, simogasson meg minket és mondja: Ti oktalanok, és aztán magyarázza el nekünk a dolgokat – fejezte be hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

(gá)