A pápa római plébánosokkal ebédelt: meghallgatni őket és tanulni tőlük

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Szenteljünk figyelmet minden emberre, különösen azokra, akik nehézségben vannak. Ezt kérte a pápa a római plébánosoktól, akikkel együtt ebédelt a nagycsütörtöki krizma szentelési mise után. Tíz pap volt jelen. A találkozó nagyon családias hangulatban telt. Manrico Accoto fiatal római plébános beszámolt élményeiről a Vatikáni Rádiónak.

Megsimogatott és meghallgatott minket

„Nagyon szép élmény volt a maga egyszerűségében és mindennapiságában. A pápa nagyon kötetlen hangulatot teremtett és mindannyiunkat meg akart hallgatni. Mindenki elmesélhette a saját plébániai életét: Róma nagyon eltérő a kerületeit tekintve. Vannak, ahol sok fiatal lakik, vannak csendesebb környékek, szegényebb és gazdagabb negyedek. Mindenkit figyelmesen, érdeklődéssel meghallgatott, sosem szólt közbe. Olyan hozzáállással fordult felénk, mint aki tanulni szeretne tőlünk. Ez az a kép, amely a nagycsütörtöki krizma szentelési szentmisén is megjelent: Jézus, aki leveti ruháit és visszaadja a méltóságát és a fontosságát annak, aki követi Őt. Római plébánosként igyekszünk követni püspökünket, aki megsimogatott és meghallgatott minket és kiemelte azokat a dolgokat, amikkel foglalkozunk. Olyan volt mint egy apa, aki meghallgatja gyermekei apró dolgait, hangsúlyozva azok fontosságát, mert ezeken keresztül épül igazából a jövő.

A papi élet örömei és nehézségei

Előkerült többek között a közösségek pozitivitása, a hit újra felfedezése, a szegények szolgálata, de a városi élet nehézségei, a társadalmi feszültségek, a papi élet örömei és nehézségei, valamint az egyházmegye élete, a világiak nagy elkötelezettsége.”

Miként élik meg a római plébánosok Ferenc pápa, püspökük pápaságát

Arra a kérdésre, hogy miként élik meg a római plébánosok Ferenc pápa, püspökük pápaságát, Manrico atya elmondta: „hatalmas volt a lelkesedés az elején, mert a változás mindig hoz valamit, ami felráz a megszokott rutinból. Jelenleg az általa adott nagy impulzusok megértésének nehézségét éljük. Sosem egy ún. „készétel” kerül elénk, hanem nekünk kell kidolgoznunk. A megkülönböztetés nehézségével küzdünk, hogy megértsük az irányvonalak gyakorlatba ültetésének módját, amelyek azonban sosem válhatnak előre kitalált megoldásokká. Tehát inkább a vetés, mint az aratás idejét éljük. Néhány év múlva látjuk majd meg, hogy hova visz minket Ferenc pápa pápasága. Bizalommal hagynunk kell, hogy vezessen minket, mert a pasztorális tevékenységünk tanításain keresztül lassanként megújul” – hangsúlyozta Manrico Accoto fiatal római plébános.

(sv)