A Regina Coeli imádság utáni köszöntések: Békét Szíriának!

Christos anesti! Krisztus feltámadt!

A Regina coeli elimádkozása után Ferenc pápa ezekkel a szavakkal köszöntötte a keleti egyházakhoz tartozó testvéreinket, akik idén május elsején ünneplik Húsvétot. A feltámadt Úr mindenkihez juttassa el világossága és békéje ajándékát – hangzott a pápa jókívánsága.

A pápa felhívása Szíria békéjéért

A pápa ezután mély fájdalmának adott hangot a Szíriából érkező drámai hírek miatt. A fokozódó erőszak tovább súlyosbítja az ország egyébként is kétségbeejtő humanitárius helyzetét, különösen Aleppó városában, ártatlan áldozatokat szed gyermekek, betegek és azok közül, akik nagy áldozatok révén segítséget nyújtanak testvéreiknek. A pápa arra szólította fel a konfliktusban érdekelt feleket, hogy tartsák tiszteletben az ellenségeskedés beszüntetését és erősítsék meg a folyamatban lévő párbeszédet. Ez az egyetlen út, amely a békéhez vezet.

A fenntartható fejlődés tartsa tiszteletben az emberi méltóságot

A Szentatya felhívta a figyelmet arra a nemzetközi konferenciára, amely Rómában kezdődik május másodikán a következő témáról: „Fenntartható fejlődés és a munka legsebezhetőbb formái”. A hatóságok, a politikai és gazdasági intézmények és a polgári társadalom járuljon hozzá egy olyan fejlődési modell előmozdításához, amely figyelembe veszi az emberi méltóságot, teljes mértékben tiszteletben tartva a munka- és a környezetvédelemre vonatkozó szabályokat.

A pápa ezután köszöntötte az Itáliából és a világ különböző országaiból érkezett zarándokokat, közöttük a spanyol és lengyel zarándokokat, akik különösen nagy számban vettek részt a Regina coeli imádságon.

Keményen meg kell büntetni a kiskorúak bántalmazóit

Üdvözölte a pedofília ellen küzdő „Meter” olasz szövetség tagjait, akik hosszú évek óta végzik tevékenységüket. Ferenc pápa erőteljes szavakkal ítélte el a kiskorúak bármiféle bántalmazását. „Ez egy tragédia! Nem tűrhetjük a kiskorúakkal szembeni visszaéléseket! Meg kell védenünk a kiskorúakat és keményen meg kell büntetnünk a visszaélőket!” A pápa elismerő szavakkal illette a szövetség elkötelezettségét és arra buzdította őket, hogy továbbra is bátran folytassák munkájukat!

Végül szép vasárnapot, jó ebédet kívánt és búcsúzáskor arra kérte a híveket, hogy ne feledkezzenek meg róla imáikban.