A Szentatya fogadta a Pápai Életvédő Akadémia tagjait

„Mára bármiféle terv szerint formálható anyaggá alacsonyodott az emberi természet, amelyet meg kell óvni az ideológiai gyarmatosításoktól, az önzéstől és a hazugságtól, amelyek a bűnt erénynek, a gazdasági érdekeket pedig közjónak álcázzák.” Így fogalmazott Ferenc pápa az Pápai Életvédő Akadémia közgyűlésének tagjaihoz intézett beszédében. A tanácskozást az erény szerepe az élet etikájában témájáról tartják.

A kockázat mindig abban áll, hogy jónak hívjuk a rosszat és rossznak a jót

A kockázat mindig abban áll, hogy jónak hívjuk a rosszat és rossznak a jót. Az is igaz, hogy ma számos intézmény működik az élet szolgálatában, de számos struktúra létezik, amely inkább a gazdasági érdek, mint a közjó miatt aggódik. Ma egyes kulturális áramlatok nem ismerik el az isteni bölcsesség lenyomatát a teremtett valóságban és az emberben sem. Emberi mivoltunk pedig egyedülálló és nagyon értékes Isten szemében – hangsúlyozta a pápa. Ezért meg kell őriznünk emberségünket. A szabadság és az igazság tiszta levegőjével kell ellátnunk, és védelmezni kell az önzéstől és a hazugságtól.

Gyakran előfordul, hogy az erény neve alá rejtik a szenvedélyeket

A pápa sürgeti az emberi élet befogadását és annak ápolását azzal a méltósággal együtt, amely bármely körülmény között megilleti. A mai kultúra továbbra is őrzi a feltételeket, amelyek megerősítik, hogy az ember bármely életállapotban is védelmezendő érték. Ennek ellenére gyakran erkölcsi bizonytalanságok áldozata, amelyek nem teszik lehetővé az élet hatékony védelmét. Gyakran előfordul, hogy az erény neve alá rejtik a szenvedélyeket.

Amikor a szív korrupttá válik, súlyos következményekkel jár a társadalmi életre

Ferenc pápa rögtönzött szavakkal hozzátette: figyeljünk oda az új ideológiai gyarmatosításra, amely belopakodik az emberi gondolkodásba, még a keresztény gondolkodásba is az erény, a modernitás, új viselkedésmódok formájában. Ezek gyarmatosítást jelentenek, elveszik az ideológiai szabadságot, mert félnek az Isten által teremtett valóságtól. Ez a megkeményedett szív dinamikája: minél inkább hajlik a szív az önzésre és a rosszra, annál nehezebben változik meg és amikor a szív korrupttá válik, súlyos következményekkel jár a társadalmi életre. Ahogy Jeremiás próféta mondta, eljutunk oda, hogy csak a saját érdeket vesszük figyelembe, ártatlan vért ontunk és erőszakot és gyötrelmet okozunk.

Csak a Szentlélek reformálhatja meg szívünket, ha közreműködünk

Ez az állapot nem változhat meg sem elméletek, sem társadalmi vagy politikai reformok hatására. Csak a Szentlélek reformálhatja meg szívünket, ha közreműködünk. Erényről beszélni nem „kozmetikai”, külső megszépülés kérdése, hanem a szív megtisztítása a becstelen vágyaktól és a jó őszinte keresése. Az élet etikája terén is a szükséges előírások a személy tiszteletben tartására nem elegendőek ahhoz, hogy teljességében megvalósítsuk az ember javát. Az élet előmozdításán dolgozó személyek erényei jelentik a végső biztosítékot ahhoz, hogy az ember javát valóban tiszteletben tartsák.

Az etikai ismeret helyes alkalmazása nem elég a helyes cselekvéshez

Ma nem hiányoznak a tudományos ismeretek és a technikai eszközök, amelyek segítséget nyújtanak az emberi életnek, amikor gyengének mutatkozik. Sokszor azonban hiányzik az emberség. Az etikai ismeret helyes alkalmazása nem elég a helyes cselekvéshez, hanem feltételezi a törékeny ember iránti valós érdeklődést. Az orvosok és minden egészségügyi dolgozó sose mellőzzék a tudomány, a technika és az emberség együttes alkalmazását.

Mutassuk meg az élet szépségét

Ferenc pápa végül arra hívta a Pápai Életvédő Akadémia tagjait, hogy azok, akik az élet védelmének és előmozdításának szentelik magukat, elsősorban mutassák meg annak szépségét. Ahogy az egyház nem prozelitizmus, hanem „vonzással” növekszik (Evangelii gaudium, 14), úgy az emberi életet is csak akkor lehet hatékonyan védeni és elősegíteni, ha ismerjük és megmutatjuk szépségét. Ha megélitek az őszinte együttérzést és a többi erényeket, akkor kiemelt tanúságtevői lesztek az élet Atyja irgalmasságának.

(sv)