A szinódus megmutatja a család arcát

A péntek délutáni szentszéki sajtótájékoztatón P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő bevezetője után Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke, majd Joseph Edward Kurtz érsek, az USA püspöki konferenciájának elnöke, illetve Carlos Osoro Sierra madridi érsek szólt az újságírókhoz.

Lombardi atya emlékeztetett, hogy a szinódusi főtitkár megerősítette: minden szinódusi atya közzé teheti felszólalásának szövegét. Egyébként központilag nincs tervbe véve, hogy nyilvánosságra hozzák a szinódus résztvevőinek felszólalásait vagy beszédeik összefoglalását.

Tagle bíboros megnyilatkozásában kiemelte, hogy ne várjanak a szinódustól doktrinális változást. A szinódusi ülés célja, hogy az egyház tanításából kiindulva áttekintse, hogyan tudja támogatni a családokat elsősorban akkor, ha szenvedés és háborúk sújtják. Nem biztos, hogy a szinódus végén záródokumentumot tesznek közzé. A szinodális munka középpontjában nemcsak a családokat érő kihívások és nehézségek állnak. Minden csoport kiemelte, hogy ünnepeljük a család szépségét és azt a sok embert, aki elkötelezettséget vállal a családok megóvásáért.

Edward Kurtz érsek, az USA püspöki konferenciájának elnöke rámutatott, hogy az eltérő körülmények és tapasztalatok ellenére a családok közös jegyekkel is rendelkeznek elsősorban akkor, ha útjukat a hit és az Evangélium világítja meg. A pénteki szinódusi ülésen Kurtz érsek szólalt fel először és miután elmondta beszédét, figyelmesen hallgatta a felszólalásokat, hogy vannak-e közös elemek és tapasztalata szerint voltak közös jegyek. Egyetértett Tagle bíborossal, hogy a családokat érő kihívások, amelyekről a múlt évben tárgyaltak a szinóduson, nem csökkennek.

Carlos Osoro Sierra madridi érsek elítélte a gender-ideológiát, amely mindenhová behatol: törvényeket hoznak ennek szellemében és a gazdaságban is megjelenik. A szinódus egyik célja, hogy a legjobb módon bemutassa a család szépségét. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a család a szépművészet iskolája. Keressük a legjobb festményt, képet, hogy megmutassuk az élet eredeti struktúrájának arcát, amely a család.