A Vatikánban felülvizsgálják a Püspöki Szinódus rendszabályát

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2664 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2664 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa elnökletével április 18-án és 19-én megtartotta első ülését a Püspöki Szinódus Főtitkárságának XIV. rendes tanácsa. A megbeszélést Lorenzo Baldisseri bíboros főtitkár nyitotta meg felszólalásával, amelyben megköszönte a Szentatyának jelenlétét, valamint az „Amoris laetitia” kezdetű szinódus utáni apostoli buzdítás közzétételét. Szavaihoz csatlakozott a Tanács összes tagja, tanúságot téve arról a széleskörű kedvező fogadtatásról, amelyben a dokumentum részesült a világ minden részén jelenlévő helyi egyházakban.

A következő püspöki szinódus témájának kiválasztása

Ezt követően megvitatták annak a konzultációnak az eredményeit, amelyet a következő rendes püspöki szinódus témájának meghatározása céljából tartottak a Római Kúria dikasztériumai, a püspöki konferenciák, a keleti egyházak és a Legfőbb Szerzetesi Elöljárók Uniója körében. Széleskörű tanácskozást követően kiválasztottak néhány javaslatot, amelyet a Szentatya elé terjesztenek elbírálásra.

A püspöki szinódus rendszabályának felülvizsgálata

Az ülés utolsó napirendi pontjaként a Tanács tagjai az Ordo Synodi Episcoporum, vagyis a püspöki szinódus lefolyását meghatározó rendszabály revíziójáról értekeztek. Fabio Fabene püspök, szinódusi altitkár előadásában beszámolt arról a tanulmányi szemináriumról, amelyet a Főtitkárság szervezett erről a témáról, a Szentatya 2015. október 17-én mondott beszédét követően. A Tanács tagjai munkacsoportokban – circuli minores – mélyítették el a kérdést, végül a plenáris ülésen beszámoltak a megbeszélések eredményéről.

Primátus, kollegialitás, szinodalitás

A csoportok beszámolóiból többek között azt tűnt ki, hogy a szinodalitás és a kollegialitás érvényre juttatásának mindig szorosan kell kapcsolódnia Róma Püspöke szolgálatának gyakorlatához, gyümölcsözően egybefűzve a primátust, a kollegialitást és a szinodalitást.

Az ülés végén a Szentatya megköszönte a Tanács tagjainak munkájukat és a testvéri szeretetközösség légkörét, amelyben az ülés lezajlott.

(vm)