A Vatikáni Pénzintézet (IOR) 2015-ös évi jelentése: tovább növekszik az átláthatóság

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

A Vatikáni Pénzintézet május 12-én kibocsátott közleménye megállapítja: a IOR, a Vallási Művek Intézete tovább folytatja elkötelezettségét, hogy segítse Ferenc pápát az egyház egyetemes főpásztori küldetésében. Az elmúlt évben a Vatikáni Pénzintézet 16,1 millió eurós nyereségre tett szert. Befejeződött továbbá a számlák átvizsgálása is. 2015. december 31-ig bezárólag 4935 számlát szüntettek meg. A dokumentum emlékeztet Ferenc pápa tavaly november 24-én az Intézetben tett látogatására, amikor a Szentatya hangsúlyozta: „az etikai alapelvek elvitathatatlanok az egyház, a Szentszék, a pápa számára”. A Vatikáni Pénzintézet tevékenységének tiszteletben kell tartania az Intézet sajátos természetét, össze kell hangolnia működése hatékonyságát alapvetően lelkipásztori jellegével”.

Mérleg: 16,1 millió eurós nyereség, saját tőke: 654 millió euró

A 2015-ös Jelentés arról tájékoztat, hogy az Intézet nettó nyeresége 16,1 millió eurót tesz ki. A kezelési költség összege tavaly 42,8 millió euró volt, szemben a 2014-es 104,5 millióval. Ezt az eredményt a pénzügyi piacnak a tavalyi év második felében különösen érezhető árfolyam-ingadozása és bizonytalansága ellenére sikerült elérni. Pozitívan tükrözi a befektetési stratégiát, amely 2014 végén vette kezdetét.

December 31-én tehát a Vatikáni Pénzintézet vagyona 654 millió euró volt. Ez magába foglalja a „Tőke” új tételét is, a bíborosi Bizottság által jóvá hagyott Szabályzat első pontjának megfelelően.

Megszüntettek 4935 számlát – tovább növekedik az átláthatóság

2013 júniusa és 2015 decembere között 4935 számlát szüntettek meg, befejezve a múltbeli számlák szanálásának folyamatát. A hatályban lévő előírásokat gondosan alkalmazzák minden új ügyfélre és tevékenységükre. Jelenleg a Vatikáni Pénzintézetnek mintegy 15 ezer ügyfele van (14.801): képviselik a Szentszéket és intézményeit, szerzetesrendeket, egyéb katolikus intézeteket, a papság tagjait, szentszéki alkalmazottakat és a Szentszékhez rendelt diplomáciai testület tagjait. Az ügyfelek 75%-ának székhelye Olaszországban és a Vatikánban van, 15% Európában, 10% pedig a világ többi részén működik. Az ügyfelek tájékoztatása is javult: több mint 1500 ügyfél vett részt az Intézet székhelyén háromhavonként megrendezett szemináriumokon.

Új megállapodások – igazodás a nemzetközi szabályokhoz

A Jelentés rámutat azokra a lépésekre is, amelyek  célja, hogy a IOR tevékenysége igazodjon a nemzetközi szabályokhoz. Ezek közé tartozik a Szabályzat első pontja, az elővigyázatossági szabály, amelyet a Pénzügyi Információs Felügyelet (Aif) bocsátott ki. Az elmúlt évben nemzetközi adóügyi egyezményeket írtak alá, hogy megerősítsék az átláthatóságot, továbbá döntéseket hoztak az ügyintézés javítása érdekében. Tavaly nevezték ki az új főigazgatót Gian Franco Mammì személyében, akinek munkáját Giulio Mattietti segíti aligazgatói minőségben. A IOR 2015-ös évi mérlegét a Deloitte & Touche Tanácsadó Kft. részéről könyvvizsgálásnak vetették alá.