Áder János: ötvözni kell a hagyományos gazdálkodást a modern szemlélettel

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Magyarság [slug] => magyarsag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3997 [filter] => raw [term_order] => 12 [cat_ID] => 8 [category_count] => 3997 [category_description] => [cat_name] => Magyarság [category_nicename] => magyarsag [category_parent] => 7 ) )

Ötvözni kell a hagyományos gazdálkodást a modern, 21. századi szemlélettel – hangsúlyozta újságíróknak nyilatkozva Áder János köztársasági elnök szerdán a Balmazújvároshoz tartozó Virágoskúton, ahol egy biogazdaságot keresett fel Hajdú-Bihar megyei látogatása során.

Az államfő kifejtette: a biogazdálkodás választ ad az előttünk álló évszázad egyik kulcskérdésére, arra, hogyan lehet sok vegyszer felhasználása nélkül jó minőségű élelmiszert előállítani, vagy az állatokat hagyományos módszerek szerint tartva élelmiszert előállítani.

Az elmúlt évtizedekben a termés és a hozam növelése érdekében “számolatlanul, meggondolatlanul, a következmények mérlegelése nélkül” használt a mezőgazdaság antibiotikumokat, vegyszereket – mondta Áder János, hozzátéve: el kellene gondolkodni azon, hogy ennek a korszaknak véget vetünk, mert a negatív hatások egyre nyilvánvalóbbak.

A köztársasági elnök napjaink egyik kulcskérdésének nevezte, hogy betartjuk, betartatjuk-e az élelmiszerbiztonsági előírásokat: “nem bürokratikus akadályokat kell gördíteni a biotermékek előállítása, piacra jutása elé, hanem az egyébként rossz minőségű termékek piacra jutását kell megakadályozni”. Meglátása szerint ebben “a hatóságok nem kellő hatékonysággal járnak el”.

Az államfőt vendégül látó, a hazai biogazdálkodás erősítésén és a hortobágyi hagyományok megőrzésén munkálkodó Rózsa Péter arról beszélt, hogy ha nem változtatunk a jelenlegi gazdálkodáson, az a talaj elsavanyodásához vezet. A kivezető utat a biotechnológiák elterjesztése jelenti, ami nem az olcsóságról és “a reklámok sugallta látszatminőségről” szól, hanem “a tényleges színvonalról” – mondta.

Az MTI kérdésére közölte: napjainkban nagyon kicsi Magyarországon a biotermékek piaca, s az áru zöme importból származik; ennek ellenére belátható időn belül meg lehetne ötszörözni a most a fogyasztás egy százalékát adó termékek arányát.