Adjunk hangot az üldözött keresztényeknek

November 2–4. között tartották Tiranában a Keresztény Világfórumot (Global Christian Forum) a következő témáról: „Diszkrimináció, üldözés, vértanúság: együtt követni Krisztust”.

Ferenc pápa a találkozóra küldött üzenetében szomorúságának és aggodalmának ad hangot amiatt, hogy a világ különböző országaiban a keresztények hátrányos megkülönböztetésnek és üldözésnek vannak kitéve. A Vatikáni Rádió kiküldött tudósítója arról számolt be, hogy a fórumon tanúságot tevő keresztények közül sokan a névtelenségbe rejtőztek, mivel félnek a megtorlástól.

Katolikusok, ortodoxok és protestánsok gyűltek össze az albán fővárosban, hogy meghallgassák azoknak a testvéreknek a szavát, akiket – nem kétezer éve, hanem – ma üldöznek; akiknek menekülniük, rejtőzködniük kell, és nem vallhatják meg nyíltan hitüket.

A Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, Kurt Koch bíboros olvasta föl a fórumon a Szentatya üzenetét, aki szomorúan figyeli a keresztények diszkriminációját és üldözését a Közel-Keleten, Afrikában, Ázsiában és a világ más részein. „Nem vagyunk közönyösek sok testvérünk szenvedése iránt, akik tanúskodnak Krisztusról, olykor vérüket ontva. Ez a katolikusok, ortodoxok, anglikánok és protestánsok közös tapasztalata, amely sokkal mélyebb és erősebb a különbségeknél, amelyek egyelőre elválasztják egymástól egyházainkat és közösségeinket. A vértanúk közössége összetartozásunk legékesebb jele.” A pápa aláhúzza, hogy a tragikus helyzet megoldásához hangot kell adni mindazoknak, akik az igazságtalanság és az erőszak áldozatai. „Korunk sok különféle keresztény hagyományhoz tartozó vértanúja segítsen megértenünk, hogy minden megkeresztelt Krisztusnak ugyanahhoz a Testéhez, az ő egyházához tartozik. Szolgáljon ez a mély igazság felhívásként az ökumenikus törekvés folytatásához a teljes és látható egység felé, egyre inkább növekedve a szeretetben és a kölcsönös megértésben” – zárul a pápai üzenet.