Új irányvonalak a szinóduson

Csütörtökön délelőtt és délután folytatódott a szinódusi munka a különböző nyelvekre osztott kis csoportokban.

Egy jelentéssel zárulnak le, amelyet pénteken délelőtt ismertetnek a csoportok a szinódusi aulában – tájékoztatta P. Federico Lombardi, szentszéki szóvivő október 8-án délután az újságírókat a tanácskozás menetéről. Az olasz Edoardo Menichelli Ancona-Osimo érseke, III. Younan a szírek antióchiai pátriárkája és a ghánai Palmer Buckle, Accra érseke válaszolt az újságírók kérdéseire.

P. Lombardi elmondta, hogy közzé tették két auditor, két házaspár szinódusi tanúságtételét, valamint, hogy a szinódusi információs bizottság összetételét jóváhagyták az elnök delegátusok Celli érsek vezetésével. P. Lombardi a testület titkára. A Bizottságnak javaslatokat nyújtanak be és tanácsokat kérnek a tagoktól azzal kapcsolatban, hogy kiket hívjanak meg a sajtótájékoztatókra, továbbá informálják őket arról, hogy milyen anyagokat tettek közzé.

A ghánai Palmer Buckle érsek az újságíróknak hangsúlyozta, hogy jelenleg Afrikában növekszik leggyorsabban a katolikus egyház. 37 püspöki konferencia alkotja az Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziumát. 8 regionális püspöki konferenciából áll az afrikai katolikus egyház. A szinódusra előkészülve szemináriumokat és kontinentális találkozókat szerveztek. Ezek alapján készítettek egy dokumentumot, amely válasz volt az Instrumentum Laboris vagyis a munkadokumentumra, amely a család jövőjéről, mint az egyház missziójáról beszél.

III. Younan pátriárka a kereszténység megfogyatkozásáról szólt a közel-keleti régiót illetően. Nagy aggodalmának adott hangot a keresztény közösségek helyzete miatt. A családok katasztrófális próbatételeknek vannak kitéve, megosztottak és igyekeznek mindent megtenni, hogy kikerüljenek ebből a helyzetből Irakban és Szíriában. A püspökök, papok, pátriárkák jelen vannak, hogy segítsék őket és tartsák bennük a lelket. Tehetetlenek azonban a tragikus állapotok miatt. A fiatalokat nem tudják meggyőzni, hogy maradjanak szülőföldjükön, ahol a kereszténység született.

Edoardo Menichelli bíboros a circuli minores (kiscsoportok) munkájáról beszélt. Ő az egyik olasz csoport moderátora, amelyben 21-en vannak: bíborosok, püspökök, auditorok, és egy testvéri delegátus, Boulos bíboros, kopt pátriárka. Nagy nyitottság és szabadság jellemzi a megbeszéléseket. A munkadokumentum első részével foglalkoznak, amely leírja a család fenomenológiáját nemcsak olasz, európai, hanem egyetemes tekintetben. A vita nyitott, nagyon nyugodt és testvéries, különböző nézetek vannak, mert több nemzet tagjai alkotják a csoportokat. Céljuk, hogy új irányvonalakat ajánljanak fel és szeretettel forduljanak a családok felé, ugyanakkor megfogalmazzák az egyház aggodalmait is az olyan jelenségek kapcsán, amelyek a családok felbomlasztására törekszenek. A munka nehéz, napi 7 órában dolgoznak a szövegen, amely elvégzéséhez testvériségre és kölcsönös tiszteletre van szükség.