Amoris Laetitia – videó a pápa apostoli buzdításáról

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa levele a világhoz: A szeretet öröme. A családi szeretetről. A pápa hosszú szerelmes levele, amely két éves munkát összegez. Egy felméréssel kezdődött, amelyben meghallgatta a hívek véleményét a világ minden részéről. Ezt követte a püspökök két találkozója Rómában, hogy megvitassák a témát. Majd Ferenc pápa meghallgatta a véleményeket és megfogalmazta válaszát: a szeretet és a család a pápa számára örömteli hivatás. A szeretet öröme reményt és ösztönzést ad.

Ferenc pápa tisztában van a nehézségekkel is és azzal fordul mindenkihez, hogy az egyház mellettük áll, kész gyógyulást és reményt nyújtani. Ferenc pápa a megértésre, az együttérzésre és az irgalmasságra helyezi a hangsúlyt. A Szentatya látta az emberek szenvedését, ismeri a problémákat és a kihívásokat, amelyekkel a családoknak szembe kell nézniük: a munkanélküliség, az ellenséges viszonyulás a születő élethez, az erőszak és a kábítószer, a migráció. A lista hosszú, de a családok megsegítésére álló pozitív erők listája még hosszabb, amelyeket Ferenc pápa felsorol: olyan erények ezek, mint a türelem, a nagylelkűség és a remény, a hűség, a megbocsátás, a spirituális erő a bajban.

A szeretet öröme bemutatja a családi élet mindennapjainak gazdag és mély tapasztalatait. Ötleteket kínál a házastársaknak a nehézségekben, empátiával kíséri el őket, amikor már nincs erejük. A pápa igent mond a szexuális nevelésre egy olyan korszakban, amikor a szexualitást banalizálják. Ferenc pápa különleges gondolattal fordul a papok és mindazok felé, akik a családokkal foglalkoznak. Emlékezteti őket, hogy minden helyzet egyedülálló, amelyeket meg kell hallgatniuk, de nemcsak a fülükkel, hanem a szívükkel is. A nehéz vagy „rendezetlen” helyzetekben „az egyház szolgáinak”, a papságnak tudnia kell megkülönböztetni, elkísérni és befogadni, nem pedig elítélni, hanem segíteni mindenkinek, hogy részt vehessenek az egyház életében. Isten világossága mindig ott ragyog a sötétségen túl, gyengéd irgalmassága pedig mindenkire kiterjed.

 

angolul: https://youtu.be/mZelWQ70wbk

olaszul: https://youtu.be/Uj67XCJs0_Q

spanyolul: https://youtu.be/ODxtXD6_TfY

(sv)