Április 23, Szent György napja: Ferenc pápa névnapja, Isten éltesse Péter utódát!

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2699 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2699 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Megsárgult lapokkal teli könyv a Libro de Bautismos, a kereszteltek anyakönyve a Buenos Aires-i Parroquia de San Carlos, vagyis a Borromeo Szent Károly plébánia hivatalában. Kaligrafikus szépírás őrzi az emlékét egy keresztségnek 1936. december 25-én, éppen Karácsony napján, amikor egy nyolcnapos kisfiút a szülei, az Olaszországból 1929-ben Argentínába bevándorolt Mario José Bergoglio és Regina María Sívori megkereszteltették, mégpedig a Jorge Mario kettősnévre.

Hírességek közé született

A Borromeo Szent Károly plébánia a főváros Almagro negyedében fekszik, és a templomi közösség hívei közé tartozott Carlos Gardel, a híres tangó énekes, aki sokszor énekelt a templomban is Isten dicsőségére. Az olasz védőszent nevét viselő plébánia gyülekezetéhez sok olasz hívő kapcsolódott, hiszen Argentínát főként spanyol és olasz, közülük is sok szárd bevándorlók népesítették be, akik több nagy hullámban érkeztek az öreg kontinensről. A templomi közösség azzal is büszkélkedhet, hogy egyiküket, a 18 éves szaléziánus novíciust, Ceferino Namuncurá-t XVI. Benedek pápa boldoggá avatta 2007. november 11-én.

Keresztség éppen Karácsony napján

Don Enrico Pozzoli, olasz szalézi szerzetes pap keresztelte meg a kis Jorge Mario-t, éppen Urunk Jézus földi születésnapján, Karácsony ünnepén. A Bergoglio-Sívori családban az elsőszülött Jorge Mario után 1938 januárjában született az első testvére, Oscar Adrián, akinek a megérkeztét bátyja többször is „alapvető eseménynek nevezte az életében”. Az első kettő fiú után még három testvér következett: Alberto Horacio, Marta Regina és Maria Elena. Utóbbi az egyetlen még élő a Bergoglio testvérek közül.

A Bergoglio nagycsalád, Karácsonykor keresztelték meg

A Bergoglio nagycsalád, Karácsonykor keresztelték meg

Vissza-visszatért a keresztkútjához  

A Borromeo Szent Károly plébánia egykori plébánosa, a két éve elhunyt José Repovz szalézi atya mondta el még korábban, hogy Ferenc pápa megválasztása óta a hívek rendszeresen imádkoznak  annál a keresztelőkútnál, amelynél közel 80 éve kérték a szülők kisfiúk számára az újjászületés szentségét. José Repovz szalézi atya azt is elmesélte, hogy mindahányszor Bergoglio bíboros, a város érseke meglátogatta a San Carlos plébániát, elment a keresztelőkúthoz, hogy hálát adjon az Istengyermekség kegyelméért, amit éppen ott nyert el.

A „porteños” népéhez tartozik

Keresztsége 70. évfordulóján, tehát 2006. december 25-én José Repovz szalézi plébános a keresztelőkápolnának a falára helyeztette a város érseke keresztlevelének másolatát. A szülők neve mellett olvasható a keresztszülők neve is, Francisco Sívori e Rosa Vassallo de Bergoglio, akik tehát a kicsi gyermek nagynénje és nagybátyja. Az Almagro városnegyed, Ferenc pápa „szűkebb hazája”, noha a város perifériáján fekszik, mégis annak a hárommilliós magjához tartozik, lakóit úgy hívják, hogy „porteños”, szemben a nagy metropolis külső peremkerületeivel, melyek a „bonaerenses” névre hallgatnak.

A „Jó levegőjű Miasszonyunk” oltalmában

A név megőrizte az eredeti olasz formát, hiszen a város első fakápolnáját szardíniai tengerészek alapították, akik a bevándorlásuk során magukkal hozták a szárd főváros, Cagliari védszentjének, a Nostra Signora di Bonaria, vagyis a „Jó levegőjű Miasszonyunk” szobrát. Megválasztását követően Ferenc pápa Lampedusa után Szardíniába többek között azért zarándokolt, hogy az argentinok, de főként a „bonaerenses” nevében köszönje meg a Szűzanyának a gondoskodását, mellyel a távolra szakadt szárd fiait és lányait is oltalmazza.

Tanúságtételek sora vallja, hogy a kisfiú és a kamasz Jorge Mario Buenos Aires-nek ebben a peremkerületében sokszor imádkozott a szalézi templom Segítő Szűzanya ikonja előtt, melyet a rendalapító Bosco Szent János is felkeresett és megáldott. Más tanúságtevők arról számolnak be, hogy Bergoglio püspök, majd érsek a templomban tett látogatása után a közeli Szent Antal kápolnába sietett, ahol 1908-ban született az almagro-i Szent Lőrinc futball klub, mely csapat lelkes drukkere még most is Ferenc pápa.

Ferenc pápa és don Enrico Pozzoli

A pápát megkeresztelő don Enrico Pozzoli az észak-olaszországi Lodi városának a szülöttje. A közelmúltban a város püspöke Giuseppe Merisi, Ferenc pápával való találkozása során az emlékezetébe idézte Enrico Pozzoli szalézi atya alakját és lelki örökségét, amire a pápa ezt válaszolta: „Az a misszionárius valóban szent volt”. Bergoglio bíboros  a Buenos Airesben írt “Meditaciones para religiosos”, „Elmélkedések szerzetesek számára” című lelki művében felidézi „az 1880-ban   Senna Lodigiana-ban született szalézi alakját, aki az egyházi szolgálat és a szerzetesi megszenteltség példája volt”. Azt is elmondja Bergoglio bíboros, hogy „milyen nagy szerepet játszott a szalézi atya példája az ő életében”.

Don Pozzoli és a papi hivatás felfedezése

Pozzoli atya lett az első lelkivezetője, aki elkísérte őt serdülőkorában. A pápa maga meséli el a számára oly fontos kapcsolatot. „Pozzoli atya nagyon kötődött a Sivori-akhoz, édesanyám családjához” – írta ezt 1990. október 20-án Cayetano Bruno atyának címzett levelében. „Éppen ma 29 éve halt meg Enrico Pozzoli atya, az előbb éppen érte miséztem, aki engem 1936. december 25-én megkeresztelt a Szent Károlyban”. Kortárs tanúk bizonyítják, hogy Pozzoli atya azt tanácsolta az eljövendő pápának, a kamasz Jorgenak, hogy utazzon fel a Tandil hegyekbe, hogy a tüdejét gyógyítsa a súlyos fertőzése után. Ő volt továbbá az, aki a fiatal Bergogliot a Villa Devoto-i szemináriumba ajánlotta. Don Pozzoli 1906-tól kezdve élt Argentínában, egészen az 1961. október 20-án bekövetkezett haláláig. Senna Lodigiana-ban született 1880-ban és papszentelése után három évvel máris indult misszióba, Argentínába. Elöljárója ezekkel a szavakkal ajánlotta: „Íme egy bajnok nektek, sokan alakultak az ő példája nyomán”.

Kedves Ferenc pápa! Névnapodon a Vatikáni Rádió szerkesztői és hallgatói nevében kérjük az Istent, tartson meg továbbra is jó egészségben, lelki derűben, légy jó pásztora Isten rád bízott nyájának.

(vl)