Április 24-én vasárnap Ferenc pápa jubileumi szentmiséje fiataloknak

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

A világ minden részéről érkező 60 ezer fiatal és Ferenc pápa szentévi találkozója

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa április 20-án közleményben ismertette a fiatalok jubileumának programját.  Most először kerül sor a világ minden részéről érkező 60 ezer fiatal és Ferenc pápa találkozójára a fiúk és lányok jubileuma alkalmából. A Vatikánban és Rómában számos kezdeményezés várja a fiatalokat, az egyházmegye plébániai közösségei nagy szeretettel készülnek befogadásukra.

Legyetek a jubileumi esemény főszereplői – Ferenc pápa üzenete

A Szent Péter tér kolonádja, mint egy nagy gyóntatószék, az Irgalmasság sátrai a város történelmi központjának terein: a Vatikán és Róma így várja fiatalok ezreit, akik Olaszország és a világ minden részéből érkeznek az Örök Városba, az április 23-25 között zajló programra. Három intenzív nap: ima, gyónás, zarándoklat a Szent Péter bazilika Szentkapujához, egyben az ünnep és az örömben való osztozás ideje az Irgalmasság szentévének jegyében. „Ez az értékes időszak titeket is magával ragad kedves fiúk és lányok. Meghívlak benneket, hogy legyetek főszereplői, fedezzétek fel, hogy Isten gyermekei vagytok” (vö. 1Jn 3,1) – írta a pápa a Fiatalok Jubileumára szóló üzenetében. Mindenkit arra szólított fel, hogy vegyen részt ebben a fontos jubileumi eseményben, amelynek témája: „Növekedni az irgalmasságban, az Atya nyomán”.

Ima, gyónás, zarándoklat a Szentkapuhoz, növekedés az irgalmasságban

Április 23-án, szombaton az első program zarándoklat a Szentkapuhoz. A fiatalok az Angyalvártól indulva végighaladnak a Conciliazione sugárúton a Szent Péter térig, ahol Bernini híres oszlopsora az Atya ölelő karjaiként fogadja be őket: a téren több mint 150 pap reggel fél 10-től délután fél 6-ig várja a fiúkat és lányokat, hogy kiszolgáltassa számukra a kiengesztelődés szentségét.

Délután, a Szent Péter bazilikában végzett jubileumi zarándoklat végén a fiatalok hitvallást tesznek az Apostol Fejedelem sírjánál, majd az Olimpiai Stadionban találkozón vesznek részt, ahol este hét órától kezdve egymást váltják a különböző egyházmegyei csoportok bemutatói, tanúságtételek, zeneszámok, a filmvilág, a sport, az asztronómia képviselőinek részvételével. Az olasz püspöki konferencia országos ifjúságpasztorációs hivatala által szervezett ünnepi rendezvényt a Tv2000 és a rádió is közvetíti.

Ferenc pápa szentmiséje

Április 24-én, vasárnap délelőtt fél 11-kor kezdődik a Szent Péter téren a fiatalok jubileumának csúcseseménye, Ferenc pápa szentmiséje.

Az Irgalmasság sátrai Róma hét történelmi terén

A szertartást követően a fiatalok felkeresik az Irgalmasság sátrait, amelyeket Róma történelmi központjának hét terén állítanak fel. Itt a zarándokok és a rómaiak a testi-lelki irgalmasság tanúságtételeivel ismerkedhetnek meg.

A római egyház elöljár a szeretetben

A Rómába érkező fiatalok többségét az Örök Város plébániái látják vendégül. Több mint 200 közösség válaszolt a római egyházmegyei ifjúságpasztorációs központ felhívására. „A római egyház elöljár a szeretetben” – írta Szent Ignác. Erről tanúskodnak ma a római plébániai és ifjúsági közösségek, amelyek nagy lelkesedéssel készülnek a fiatalok befogadására. A rendőrség az Angyalvár közelében standot állít fel, ahol felhívják a fiatalok figyelmét az internet és a közösségi hálók felelős használatára.

(vm)