Az ír egyház prímásának üzenete Szent Patrik ünnepére

Armagh érseke Eamon Martin üzenetben köszöntötte az íreket hazájukban és külföldön, továbbá azokat a bevándorlókat, akik Írországot választották új otthonuknak. Ez a nap ünnep és kihívás is. Az ország idén ünnepli függetlenségének centenáriumát. Identitása mélyen gyökerezik a keresztény értékekben, amelyek áthatják a társadalmat a hit, remény és szeretet erényeivel. Ugyanakkor Írország 2016-ban számos kihívással is szembe találja magát: a szegénységtől kezdve a kilakoltatásokon keresztül a családokat érintő hatalmas problémákig. Ebben a helyzetben Szent Patrik ünnepe emlékeztet minket arra, hogy a szent mélyen tudatában volt Isten irgalmasságának és vágyára, hogy ezt megossza másokkal.

Kövessük Szent Patrik példáját

Az érsek arra buzdítja az íreket, hogy kövessék Szent Patrik példáját. Nyíljanak meg a Krisztussal való személyes barátságra, tapasztalják meg életükben Isten irgalmasságát, hogy aztán elvigyék azt a szeretettel együtt a szenvedőknek és a rászorulóknak, a menekülteknek és a kitelepített családoknak. Nem gondolhatunk Szent Patrikra – aki száműzetésben elítélt rabszolga és illegális bevándorló volt –  anélkül, hogy ne ismernénk fel a hatalmas humanitárius és lelkipásztori kihívásokat, amelyekkel ma sok embernek szembe kell néznie.

Ne feledkezzünk meg az ír emigránsokról a világban

Végül az üzenet megemlékezik a számos ír emigránsról világszerte és az ír plébániákról a különböző országokban. Az Evangélium tanításából ihletet nyerve ezek a templomok alapvető lelkipásztori ellátást biztosítanak a sok ír kivándorlónak, akik egy új társadalomban igyekeznek új életet kezdeni. (sv)