Az UNICEF jelentése a szíriai gyermekek helyzetéről: Szíria a világ legveszélyesebb helye

Március 14-én, hétfőn tették közzé a gyermekek helyzetéről szóló új UNICEF jelentést, melynek Szíriára vonatkozó adatai az öt éve kezdődött háború egészét figyelembe véve tárja fel a gyermekek drámai helyzetét.

Szíria lakossága a 2013-as adatok szerint 22, 8 millió, mely az elvándorlás következtében az utóbbi években körülbelül egymillióval csökkent, annak ellenére, hogy a népességnövekedés üteme 2,45 százalék. Szíria lakosainak közel fele 15 évesnél fiatalabb. „A szíriai gyermekek 80 %-át érinti közvetlenül a háború, 70 %-uk szegénységben él. A háború nem kíméli a polgári lakosságot sem, bombatámadások érnek lakásokat, iskolákat, kórházakat, kerteket és parkokat, ahol a gyerekek játszhatnának”  – jelentette ki Peter Salama, az ENSZ gyermekalapjának közel-keleti és észak-afrikai térségének igazgatója.

„A nincs biztos hely a gyermekek számára” nevű jelentés 1500 esetet nevez meg, melyek súlyosan megsértették a gyermekeket 2015 során. Az esetek 60 %-a légicsapások robbantásai, melyek halált vagy súlyos sérülést okoztak. Az esetek harmada az iskolában vagy az utcán érte a gyermekeket.

A szomszéd országokban a menekültek száma a tízszeresére nőtt a 2012-es helyzethez képest. A menekültek fele gyermek”.

„A háború öt esztendeje alatt a gyermekek milliói növekedtek túl gyorsan – magyarázza Peter Salama – és valójában a gyermekek vívják a felnőttek háborúját, amennyiben nem járhatnak iskolába, munkára és katonai szolgálatra kényszerítik őket. Sokkal korábban házasodnak, amire sem lelkileg, sem értelmileg, sem fizikailag nem érettek még. A fegyveres erők a legnagyobb számban 15-17 éves korú fiúkat soroztak be katonának a háború első éveiben, de egyre gyakoribbá válik a mind fiatalabbak katonai szolgálatra kényszerítése. Az új jelentés pontosítja az adatot: 2015-ben a frissen besorozottak fele 15 évnél fiatalabb. Ezek a gyerekek rövid kiképzés után hamarosan bevetésre kerülnek és gyakorta a legveszélyesebb küldetéseket bízzák rájuk. A szembenálló felek, akár oroszbarát kormányerők, akár amerikai-párti ellenzékiek, ugyanúgy bevetnek gyerekkatonákat.

Az egyik legnagyobb kihívás a gyerekek oktatásának a biztosítása. Az UNICEF jelentés szerint az ország 44 %-a kiskorú, 10,5 millió gyermek, akiknek harmada nem jár iskolába, 2,1 millió Szíriában és 700.000 pedig a szomszédos országok menekülttáboraiban. Ezeknek a gyerekeknek nem mások politikai érdekei fontosak, hanem a jövőjük forog kockán. Hamarosan elveszítik esélyüket arra, hogy felépíthessék a jövőjüket – ahogy már elvesztették otthonaikat, iskoláikat és közösségeiket” – hangzik el a jelentésben.

A jelentés öt lépésben sorolja fel a gyermekek védelmét szolgáló intézkedéseket:

1. Vessenek véget a gyermekek jogai megsértésének
2. Fejezzék be a támadásokat és javítsák meg a humanitárius segélyek eljutását Szíriába
3. Biztosítsanak 1,6 milliárd dollárt 2016-ra a gyermekoktatás körülményeinek a megjavítására
4. Adják vissza a gyermekek méltóságát és erősítsék meg pszichológiai jólétüket
5. Alakítsák át a pénzügyi ígéreteiket elkötelezettségekbe. Az UNICEF 2016-ban csak az igényelt segítség 6 %-át kapta meg a szíriai gyermeksegély- program végrehajtására.

Az UNICEF 2014-ben Szíriában januártól november közepéig 113 millió dollárt (31,5 milliárd Ft-ot) fordított a szír gyerekek megsegítésére, 2,9 millió 5 év alatti szír gyereket oltott be gyerekbénulás ellen, 15,6 millió ember számára biztosított tiszta ivóvizet, 2,8 millió szír gyerek számára biztosított oktatási segédanyagokat, tanszereket, 127 000 gyereknek nyújtott pszichoszociális támogatást, több mint 609 000 otthonát elhagyni kényszerült gyereket látott el higiéniás csomagokkal, több mint 735 000 menekült gyerek számára osztott szét a téli időjárásnak megfelelő öltözéket.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) a jelentése a nigériai humanitárius helyzetről 

1,4 millióra emelkedett a Boko Haram szélsőséges iszlamista lázadócsoport miatt otthona elhagyására kényszerült gyermekek száma Nigériában és a környező országokban – közölte pénteken az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). A szervezet jelentése szerint az elmúlt öt hónapban mintegy félmillióan menekültek el otthonukból a Boko Haram támadásainak jelentős növekedése miatt.  A lázadócsoport hat éve harcol, hogy iszlamista államot hozzon létre Nigéria északkeleti részén, a harcokban ezrek haltak meg és 2,1 millió ember vált belső menekültté, többségük gyermek. „Csak Nigéria északi részében csaknem 1,4 millió gyermeket kényszerítettek otthona elhagyására. Több mint felük 5 év alatti. További 265 ezer gyermek vált otthontalanná Kamerunban, Csádban és Nigerben” – olvasható az UNICEF közleményében.

(vl)