Bakondi: az európai nemzeteknek mielőbb dönteniük kell az új bevándorláspolitikáról

Közép-Afrika igazi migrációs tömege még el sem indult, óvatos becslések szerint mintegy egymillió illegális migráns tartózkodik Líbiában, ami azt jelzi, az európai nemzeteknek minél hamarabb dönteniük kell az új bevándorláspolitikáról – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György szerint a nemzeteknek döntést kell hozni arról, új bevándorlás politikát akarnak-e, és azt hogyan értelmezik. Esetleg az unió értékelése szerint azt jelenti majd, hogy “mindenkit befogadunk és elosztjuk egy kötelező kvóta rendszer alapján” a tagállamok között, vagy a magyar javaslatot veszik alapul, amelynek lényege, hogy Európának képesnek kell lennie külső határainak megvédésére, a politikai menedékjogra jogosultak kiszűrésére és a gazdasági migránsok távol tartására – fogalmazott a belbiztonsági főtanácsadó.

Hozzátette, hogy a migráció által érintett államok szigorúbb határőrizeti tevékenységének következménye, hogy eddig nem jellemző útirányokat keresnek a menekültek: az egyik új elem, hogy Líbiából, Egyiptomból és Görögországból is csónakokkal indulnak Olaszországba. A többmilliós migrációs fenyegetés sürgetővé teszi a bevándorláspolitikáról szóló döntést, egyes javaslatok szerint már az unió határain kívüli hotspotokban (a menedékkérők regisztrálására szolgáló létesítményekben) kellene a szigorú tételes ellenőrzést elvégezni – mondta.