Bartolomeosz pátriárka: az egyház egysége példa a szétszaggatott emberiségnek

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2664 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2664 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

„Kritikus időket élünk. Az egyház egysége mutasson példát a megosztottságoktól és konfliktusoktól szétszaggatott emberiség számára” – írja Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka patriarkális és szinodális enciklikájában, amely a közelgő összortodox zsinatról szól – tájékoztat róla a SIR olasz katolikus hírügynökség. A dokumentumot március 20-án, az ortodoxia vasárnapján felolvasták az összes ortodox templomban.

Egy szívvel és egy szájjal szóljunk

„A június 16. és 27. között Kréta szigetén megrendezésre kerülő összortodox zsinat fő célja, hogy megmutassuk: az ortodox egyház egy, szent, katolikus és apostoli. Egységes a misztériumokban és természetesen az isteni eucharisztiában, az ortodox hitben és a szinodalitásban is” – írja az ökumenikus pátriárka. Hosszú időszak előzte meg az összejövetelt: a zsinatelőkészítő tanácskozásokon a különböző bizottságok dokumentum-tervezeteket fogalmaztak meg, hogy a zsinat végső határozatai egyetlen hangon szólaljanak meg.

A zsinat napirendi pontjai

Az ökumenikus pátriárka tájékoztatja híveit a következő zsinat témáiról. Ezek közé tartozik az ortodox egyház missziója a mai világban, kapcsolatai a keresztény világgal, továbbá külső struktúráinak kérdései. A pátriárka hozzáteszi: természetesen tudjuk, hogy a világ hallani akarja az ortodox egyház hangját sok égető problémáról, amelyek napjaink embereit érintik. Azonban arra van szükség, hogy az ortodox egyház mindenekelőtt saját otthonában tegyen rendet, mielőtt a világhoz intézné szavait. Ez utóbbit továbbra is kötelességének tartja.

Ima a békéért

Az a tény, hogy az ortodoxia annyi évszázad után ismét kifejezi világméretű szinodalitását, az első és döntő lépés, amelytől azt várjuk, hogy Isten kegyelméből nem sok idő elteltével újabb összortodox zsinatokat hívhatunk össze – írja I. Bartolomeosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka. Végül azt kívánja: az Úr adjon bőséges kegyelmet és áldást a világ összes ortodox egyházának és minden hívőnek, az egész világnak pedig adja meg mindig a békét.

(vm)