Becciu érsek: Határozottan és időben reagálni a visszaélésekre

A papok részéről kiskorúak ellen elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban a jelszó a „határozott cselekvés” anélkül, hogy a lincselés csapdájába esnénk azok részéről, akik alaptalan bizonyítékokkal vádolnak meg, de elszántan azonnal kell cselekedni, mert aki felelős, azt meg kell büntetni és adott esetben meg kell fosztani papi státuszától. Így nyilatkozott Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes a Corriere della Sera olasz napilap március 1-jei számában, amelyről az Osservatore Romano vatikáni napilap összefoglalót készített aznapi számában.

Nincs a világon olyan szociális és politikai intézmény, mint az egyház, amely elkötelezte magát mindenhol, hogy nagytakarítást végezzen

A helyettes államtitkár elismerte a püspökök által a múltban elkövetett hibákat, akik jobban aggódtak amiatt, hogy megvédjék az intézményt a botránytól, mint hogy elismerjék a borzalmakat, amik történtek. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy „máig nincs a világon olyan szociális és politikai intézmény, mint az egyház, amely elkötelezte magát mindenhol, hogy nagytakarítást végezzen és gyakorlatba ültessen minden módszert további visszaélések megelőzésére”.

Az egyház tudatára ébredt mindennek, még ha kissé későn is ébredt fel

Becciu érsek rámutatott az interjúban, hogy elsősorban XVI. Benedek, majd Ferenc pápa akaratának köszönhetően véglegesen felszámolták a kifogások és az önigazolások táptalaját. „Első helyen állnak az áldozatok, a gyermekek jogai. Az egyház tudatára ébredt mindennek, még ha kissé későn is ébredt fel” – jegyezte meg a vatikáni államtitkár-helyettes. „Mindenesetre megtanultuk a leckét.”

Meghatározó szempont, hogy álljanak készen a polgári hatóságokkal való együttműködésre

„Amióta az egyház ráébredt a problémára, elkötelezte magát, hogy mindenhol nagytakarítást végezzen.” Ezt mutatja többek között a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság és a püspöki konferenciák felé irányuló határozott buzdítás, hogy rövid idő alatt dolgozzanak ki irányvonalakat a kérdéssel való szembenézéshez. Meghatározó szempont, hogy álljanak készen a polgári hatóságokkal való együttműködésre és a feljelentések megtételére.

A gyermekek elleni visszaélés nem tolerálható

„Számomra elképzelhetetlen, hogy papok képesek voltak ilyen bűntényeket elkövetni, nincs jelző arra, ami leírná ezt” – állapította meg Becciu érsek. „A gyermekek elleni visszaélés nem tolerálható, ez elsősorban Isten, majd az egyház elleni sértés.” Nem véletlen, hogy „Ferenc pápa e történések láttán nagyon szigorú, mint ahogy azok a személyek is, akik szívükön viselik ezt a problémát, hogy megfelelő módon lépjenek fel ellene a megelőzés érdekében is”.

Egyre jobban be kell fogadni a bizottság iránymutatásait

Mi még akkor a teendő? „Úgy gondolom, hogy megváltozott a hozzáállás. Egyre jobban be kell fogadni a bizottság iránymutatásait, például azért, hogy a szemináriumokban megfelelő képzést biztosítsanak a jövőbeli papoknak. Mindenekelőtt figyeljenek oda és legyenek szigorúak a papjelöltek kiválasztásában” – hangsúlyozta Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes.

(sv)