Bemutatják Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéit

Nagyszabású rendezvénysorozat keretében mutatják be a héten Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéit.

A hétfőn kezdődő rendezvénysorozat nyitó eseményein magyar részről jelen lesz Áder János köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Az eseménysorozatot hétfőn ünnepi szentmise nyitja meg a Westminster-székesegyházban, az angol-walesi katolikus egyház londoni főtemplomában. A misét Erdő Péter mutatja be Áder János jelenlétében.

A szentmisén jelen lesz Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága, a katolikus és az anglikán püspöki kar, a brit kormány, valamint a szellemi és a művészeti élet vezető képviselői.

Kedden az Esztergomból hozott Becket-ereklyéket az Angliában őrzött relikviákkal együtt a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni koronázó főtemploma fogadja ünnepélyes szertartással, szintén Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

Pénteken a tervek szerint az anglikán érseki palotában tartanak szimpóziumot Becket Szent Tamásról. Ezen a rendezvényen mások mellett Vincent Nichols, valamint Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője tart előadást.

A köztársasági elnök Londonban találkozik David Cameron brit miniszterelnökkel, Frances D’Souzával, a Lordok Háza elnökével, Jeffrey Evansszel, a lord mayorral, vagyis a londoni pénzügyi központ, a City polgármesterével és John Gummerrel, a Klímaváltozási Bizottság szakértői testület elnökével.

Esztergom és Canterbury a XII. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Becket Tamás és Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek közös párizsi tanulmányai idején került baráti viszonyba, és amikor a II. Henrik angol királlyal szembeforduló Becket 1170-ben mártírhalált halt, tiszteletére prépostságot alapítottak Esztergomban. Ereklyéit, amelyek feltételezhetően a XVI. században kerültek Esztergomba, a Szent Tamás-hegyi kápolnában helyezték el.

Becket Szent Tamás ünnepnapján, december 29-én Esztergomban minden évben Nagy-Britannia magyarországi diplomáciai képviseletével együtt emlékeznek Canterbury vértanú érsekére.