Botránykönyv a Vatikán pénzügyeiről

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2664 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2664 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Pénzmosás, bennfentes kereskedelem és a piaci manipuláció miatt indítottak vizsgálatot a vatikáni hatóságok, miközben egy botránykönyv is megjelent ezzel kapcsolatban. Federico Lombardi szentszéki szóvivő hozzátette azt is, hogy Ferenc pápát „nem kavarták” fel ezek az események.

Nincsenek rendben a Vatikán pénzügyei. A vatikáni ügyészség még a nyáron egy 33 oldalas jelentést adott át az olasz és a svájci hatóságoknak a vatikáni központi bank egyes tranzakcióiról, melyben az is olvasható, hogy bizonyos nagy összegű átutalások pénzmosásra utalnak.

originalEzekről a kétes pénzmozgásokról ír szerdán megjelent könyvében egy olasz újságíró is. A férfi azt mondja, hogy Ferenc pápa hiába inti takarékosságra a vatikáni papokat, vannak olyan bíborosok, akik közül sokan 400 négyzetméternél is nagyobb lakásban élnek. Az újságíró olyanokról is tud, akik a fegyverkereskedelmet finanszíroznák. A könyv szerzője azt nem árulta el, hogy honnan szerezte az információit. A szentszéki szóvivő a könyvvel kapcsolatban azt mondta, hogy Ferenc pápát nem kavarta fel a megjelenése. Federico Lombardi úgy fogalmazott, hogy a Szentatya jól ismeri az igazságot és tudja, hogy mit kell tennie. Közben a Vatikán bejelentette, hogy elrendelték a római gyerekkórház teljes igazgatótanácsának lecserélését, és módosították az intézmény alapszabályát is. A botránykönyv szerint ugyanis a kórház kasszájából fizették ki egy bíboros vatikáni lakásának átépítését és a bíboros külföldi útjait is.