Brit EU-népszavazás – Financial Times: a referendum dominóhatást indíthat el az Európai Unióban

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a brit EU-tagság sorsáról tartandó júniusi népszavazás dominóhatást indíthat el az Európai Unióban, Franciaországban és Olaszországban például a lakosság többsége támogatná egy hasonló referendum kiírását – derült ki a Financial Times című gazdasági napilap hétfői cikkéből.

Az Ipsos közvélemény-kutatási eredménye szerint a megkérdezettek csaknem fele úgy vélte, hogy a Nagy-Britannia uniós kilépéséről kiírt népszavazást hasonló referendumok fogják követni az Európai Unióban. A kilenc uniós tagországban elvégzett felmérésből kiderült: Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Svédországban a válaszadók több mint 50 százaléka meg van győződve arról, hogy amennyiben Nagy-Britannia a távozás mellett dönt, további országok fogják követni a példáját.

Az olaszok 58 százaléka és a franciák 55 százaléka a június 23-i brit referendum kimenetelétől függetlenül pártolná, hogy hazájában is népszavazást írjanak ki az uniós kilépésről.

“Az olaszok különösképpen remélik, hogy referendumot írhatnak ki az EU-tagságról, ami azt sugallja, hogy abban az esetben sem érnek véget az Európai Unió megpróbáltatásai, ha a brit szavazáson a status quo mellett döntenek júniusban” – mondta Bobby Duffy, az Ipsos társadalomtudományi kutatásokért felelős igazgatója.

Az uniós tisztségviselőket a brit kilépés (Brexit) eshetősége mellett annak esetleges további kihatásai is komoly aggodalommal töltik el. Sokan attól tartanak, hogy a britek esetleges távozása tovább fogja súlyosbítani az unió jelenlegi megosztottságát.

A Financial Times szerint a Brexit főként a liberális gazdaságpolitikát folytató észak-európai tagállamokban vonná maga után az EU-ellenesség fokozódását. Nagy-Britannia kilépésével ugyanis Dánia, Hollandia, Finnország és Svédország még inkább elszigeteltnek érezné magát az Európai Unióban.

Összességében a válaszadók 53 százaléka szerint a maradást pártolók fognak többséget szerezni a brit népszavazáson. A megkérdezettek többsége úgy látja, hogy a Brexit többet ártana az Európai Unió, mint Nagy-Britannia gazdaságának.

Miközben a briteknek a 35 százaléka véli úgy, hogy a kilépést támogatók fognak győzni a júniusi referendumon, az olaszoknak 60, a franciáknak pedig 58 százaléka gondolja azt, hogy Nagy-Britannia távozni fog az unióból. Viszont a lengyeleknek és a németeknek alig több mint 40 százaléka gondolja így.

A felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezetteknek jóval nagyobb része támogatja a népszavazás kiírását, mint magát az uniós távozást. A kilépést pártolók aránya Olaszországban (48 százalék) a legmagasabb, Franciaországban 41, Németországban pedig mindössze 34 százalék.

Ugyancsak hétfőn arról számolt be a Le Soir című belga napilap, hogy az ország lakosságának mindössze 29 százaléka támogatná a távozást az Európai Unióból. A vizsgált országok közül csak Spanyolországban (26 százalék) és Lengyelországban (22 százalék) volt alacsonyabb a kilépést pártolók aránya. Az Ipsos-felmérés szerint, amelyre az újság hivatkozott, a belgák 42 százaléka szeretne népszavazást a kérdésről.

A brit kormány – miután a legutóbbi EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról – június 23-ra népszavazást írt ki az országban, amelyen a választóknak arról kell dönteniük, hogy az elért megállapodás alapján Nagy-Britannia maradjon-e tagja az Európai Uniónak.