Brüsszeli merényletek – Két helyszínről indult békefelvonulás Brüsszel belvárosában

Terrorellenes békefelvonulás indult két helyszínről Brüsszel belvárosában több ezer ember részvételével vasárnap délután.

A terror és a gyűlölet ellen meghirdetett menetek egyike a belga főváros északi pályaudvarától indult, a másik Brüsszel Molenbeek nevű negyedéből. A két menet az érintett kerületeket elválasztó csatorna mellett egyesült, majd elhalad a március 22-ei merényletek megemlékező helyévé vált egykori tőzsdepalota, a Bourse épülete előtt, végül a város szimbólumának tekintett Manneken Pis nevű szobor közelében fekvő Fontainas téren fejeződik be.

Terveik szerint a téren az áldozatok hozzátartozói, valamint a merényletek egyik helyszíne, a brüsszeli nemzetközi repülőtér alkalmazottai tartanak rövid beszédet.

A komoly biztonsági intézkedések mellett tartott felvonulás elején az áldozatok és a sebesültek hozzátartozói, majd a világvallások brüsszeli képviselői haladnak.

A rendőrség becslése szerint a két helyszínről legalább 2500-an indultak el, a szervezők ugyanakkor arra számítanak, hogy a tömeg akár 15 ezresre is duzzadhat. A terrorfenyegetés miatt március 27-éről elnapolt megmozduláshoz több mint 160 szervezet csatlakozott.

A két helyszínen, a repülőtéren és a metróban végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban 32 ember halt meg, és nagyjából 340-en megsebesültek, köztük két magyar is.