CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Több mint 100 programot kínál 40 helyszínen október 18-ig a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely a Bálna Budapestben négy kiállítás megnyitójával kezdődött meg pénteken.

Ne csak a vásárolt termékek, márkák adják meg az ember identitását, a kultúra ennél sokkal természetesebb módon képes erre – hangsúlyozta a pénteki megnyitón az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hozzáfűzte, hogy a CAFe Budapest bő két hete mindenki számára élményt nyújthat és mindenki személyiségét teljesebbé teheti. A rendezvények és a műfajok között van komolyzene, könnyűzene, opera, dzsessz, tánc, képzőművészet, irodalom és újcirkusz – méltatta a programsorozat gazdagságát.

A kormány 2017-ig évente együttesen 1,15 milliárd forinttal támogatja a Budapesti Tavaszi Fesztivált és a CAFe Budapestet – emlékeztetett az államtitkár, aki a fesztivál helyszínei közül kiemelte többek közül a Bálna Budapestet, míg a produkciók sorából Mundruczó Kornél Winterreiséjét.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra szerint a CAFe Budapest tökéletes évadindító a könnyedebb műfajok dominálta nyár után, ilyenkor a főváros még izgalmasabb kulturális találkozási ponttá válik.
A főpolgármester-helyettes kiemelte a fesztivál és az Art Market Budapest közötti együttműködést. A régió legrangosabb művészeti vására idén vendégül látja a Nyugat-Balkán képzőművészetét és a rendezvényen a főváros a MOMÉ-val együttműködve saját standdal lesz jelen – árulta el, szót ejtve a Margó Irodalmi Fesztivállal kialakított együttműködésről is.
Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója azokról a nemzetközi kutatásokról számolt be, amelyek szerint a kulturális turizmuson belül egyre hangsúlyosabbá válik a kortárs művészet, különösen a nyár „popkulturális virágzását követő” őszi időszakban.

Az év első felében 7 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák, 17,5 százalékkal a turisták száma és 21 százalékkal nőtt itteni költéseik mértéke – közölte Faragó Péter, hozzátéve: a közelmúltban együttműködési megállapodást kötöttek a BFTK-val és a fővárossal a CAFe Budapest promóciójáról.

Káel Csaba, a fesztivál operatív testületének elnöke emlékeztetett arra, hogy a CAFe Budapest neve részben az angol Contemporary Art Festival (kortárs művészeti fesztivál) megnevezésre utal, de megidézi a száz évvel ezelőtti kávéházak világát is, amelyek asztalai körül született meg az akkori kortárs művészet. Ezért is fontos, hogy annak a kornak egyik legnagyobb alakját, Bartók Bélát a CAFe az idei évtől fogva állandó fókuszba helyezi, míg a kortársak közül az idén 80 éves észt komponista, Arvo Pärt előtt tiszteleg a rendezvénysorozat – jegyezte meg.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője a Bálna tereire hívta fel a figyelmet, amelyek elmondása szerint a fővárosi fesztiválok szinte minden műfajának „pazar helyszínül” szolgálnak. Péntektől négy képzőművészeti kiállítás lakja be otthonosan a teret: az Élő Magyar Festészet, a Design Randi, a Mesterek és Tanítványok, valamint a 100 szóban Budapest című tárlatok – fűzte hozzá.

A CAFe Budapest során többek között izgalmas kortárs tánc- és mozgásszínházi előadások, világ- és komolyzenei koncertek várnak a közönségre, számos budapesti színház a fesztivál keretében mutatja be új produkcióit, és 14 galéria is csatlakozott a rendezvénysorozathoz – hívta fel a figyelmet Bán Teodóra.