Dokumentumfilm az Isteni Irgalmasság kegykép rendkívüli történetéről

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

„Ezt a festményt ellopták, félretették, lemondtak róla és hosszú évekig elhagyatottan hevert. Egy szóval, elfelejtették.”

isteni-irgalmassag-kepEz az Isteni Irgalmasság eredeti képe, ugyanaz, mint amit Eugeniusz Kazimirowski 1934-ben festett meg Fausztina nővér és az ő gyóntatója, Michal Sopocko atya megrendelésére. Jézus megjelent Fausztina nővérnek és ezt a pillanatot próbálták reprodukálni a festményen.

A dokumentumfilm ennek a képnek a történetét vázolja fel, ami évtizedeken keresztül a szovjet elnyomás alatt álló litván fővárosban, Vilniusban volt elrejtve.  Két szerzetesnővér kockáztatta életét, hogy elrejtsék a festményt és megbizonyosodjanak biztonságáról.

„Senki sem tudott a képről Vilniusban. A Szovjetunió hatalmas fala mögé zárták el. Senki sem foglalkozott vele.”

Azonban 2005-ben végül a festmény otthonra talált a vilniusi Szentháromság-templomban. Ez volt Szent Fausztina nővér kívánsága, akit ekkora II. János Pál pápa már szentté avatott.

Az idén nyáron megrendezésre kerülő krakkói Ifjúsági Világtalálkozó védőszentje Szent Fausztina nővér. Ezen az eseményen várják a fiatalokat, hogy leróják tiszteletüket az Isteni Irgalmasság kegyképe előtt.

A dokumentumfilmet Hamvazószerdán tárták a nyilvánosság elé és márciusban érkezett az Egyesült Államokba. A forgatókönyvírók weboldalt indítottak azoknak, akik iskolájukban vagy egyházközségükben szeretnék levetíteni a filmet. (http://www.divinemercyfilm.com/screening-request/)

“Mikor lehetne a legalkalmasabb pillanat az Isteni Irgalmasság eredeti képe történetének felfedésére, mint az Irgalmasság Szentévében.”

A filmet az Egyesült Államokban és Európában forgatták, a bécsi, krakkói, vilniusi és minszki érsekek, valamint Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa elnökének interjúival kiegészítve. Az archív felvételek révén a filmben még Ferenc pápa is megjelenik.

(gd)