Egyéni és közös erőfeszítésekkel a befogadásért – Ferenc pápa üzenete Ban Ki Mun ENSZ főtitkárhoz

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

A hétfőn kezdődött isztambuli Nemzetközi Humanitárius Csúcstalálkozó alkalmából írt, május 21-én kelt üzenetében a Szentatya köszönti a résztvevőket, Törökország elnökét, a maga nemében első csúcstalálkozó szervezőit, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkárát. A találkozó célja, hogy fordulópontot jelentsen emberek milliói számára, akiknek szükségük van védelemre, gondozásra és segítségnyújtásra – írja levelében a pápa.

Reméli, hogy a résztvevők erőfeszítései valóban enyhítik milliók szenvedését és a csúcstalálkozó konkrét gyümölcsöket teremt az őszinte szolidaritás és mindazok jogai és méltósága iránti mély tisztelet révén, akik konfliktusok, erőszak, üldöztetés és természeti katasztrófák következtében szenvednek.

A pénz és a hatalom isteneinek áldozó érdekek nem találnak megoldást a konfliktusokra

Számos érdek megakadályozza, hogy megoldást találjanak a konfliktusokra. Katonai, gazdasági és geopolitikai stratégiák személyeket és népeket mozdítanak el, a pénz és a hatalom istenének uralmát kényszerítve rájuk. A humanitárius erőfeszítéseket pedig gyakran kereskedelmi és ideológiai megszorítások befolyásolják.

Ma megújult elkötelezettséggel kell védelmezni minden személy életét, méltóságát, emberi jogait, biztonságát és átfogó szükségleteit. Ugyanakkor szükséges, hogy megőrizzék a népek szabadságát, társadalmi és kulturális önazonosságát.

Diszkrimináció helyett befogadás

Senkit se hagyjunk hátra, tegyük meg a tőlünk telhető legjobbat – felelősségteljesen cselekedjünk az áldozatok érdekében. Ne legyen család otthon nélkül, menekült befogadás nélkül, személy méltóság nélkül, sebesült ápolás nélkül, gyermek gyermekkor nélkül, fiatal vagy nő jövő nélkül, idős személy méltóságteljes öregkor nélkül – írja Ban Ki Mun-nak címzett üzenetében Ferenc pápa.

Senki sem koncepciókat, gondolatokat szeret, mi a személyeket szeretjük. Az önfeláldozás, a valódi önátadás a férfiak és nők, gyermekek és idősek iránti szeretetből fakadnak.

Tanuljunk emberséget a szenvedőktől

Végül a Szentatya kihívást intéz a csúcstalálkozóhoz: halljuk meg az áldozatok és szenvedők hangját. Hagyjuk, hogy leckét adjanak nekünk emberségből. Változtassuk meg életmódunkat, politikánkat, gazdasági választásainkat, magatartásunkat és a kulturális felsőbbrendűség hozzáállását. Ha tanulunk az áldozatoktól és a szenvedőktől, képesek leszünk egy humánusabb világ építésére – írja a pápa, majd imáiról biztosítva az isztambuli csúcstalálkozó résztvevőit, a bölcsesség, erő és béke isteni áldásáért fohászkodik számukra.