Együttműködés a Marymount katolikus egyetem és a Ludovika között

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Magyarság [slug] => magyarsag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3997 [filter] => raw [term_order] => 12 [cat_ID] => 8 [category_count] => 3997 [category_description] => [cat_name] => Magyarság [category_nicename] => magyarsag [category_parent] => 7 ) )

– interjú Joseph Fosterrel, a Marymount katolikus magánegyetem alelnökével

A magyarokkal való együttműködés nemcsak tudományos, hanem kulturális és vallási téren is kiemelkedően fontos

A Washington közeli Arlingtonban működő Marymount katolikus magánegyetem március 7-én, hétfőn Budapesten hivatalos kapcsolatot létesített a Ludovika Egyetemmel. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Matthew D. Shank, az egyesült államokbeli Marymount Egyetem vezetője öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá, amelynek két kiemelt területe a kriminalisztika és a kibernetika. Az ünnepségen jelen volt Magyarország washingtoni nagykövete, az USA magyar nagykövete és a magyar belügyminiszter is.

Egy washingtoni magyar házaspár indította el a két intézmény közötti kapcsolat létrejöttét

A két intézmény közötti kapcsolat megszületését Fedor István és felesége, Fedor Erika, Washingtonban élő magyarok indították el, akiknek egyik lánya a Marymount Egyetemen szerzett diplomát, így kerültek összeköttetésbe a felsőoktatási intézménnyel. Januárban nyilatkozott műsorunknak Fedor Erika, a washingtoni Magyar Ház egyik alapítója. Az interjúban elmondta, hogy az egyetemmel kialakított jó kapcsolat következtében az intézmény egy ideje otthont ad a washingtoni Magyar Ház programjainak. A házaspár egy festett üvegablakot adományozott az egyetem kápolnájának.

Joseph Fosterrel, a Marymount Egyetem alelnökével az arlingtoni intézményben beszélgettünk az együttműködési szerződés előkészítési fázisában decemberben.

A magyar kultúra és hit összekapcsolódik, nem előmozdítható az egyik a másik nélkül

A Fedor család által adományozott festett üvegablak egy csodálatos együttműködés jelképe nemcsak a házaspárral, hanem a washingtoni magyar közösséggel, amely az egyetem területén tarthatja programjait – kezdte válaszát Joseph Foster. Ez egyike azoknak a lépéseknek, amellyel az intézmény igyekszik népszerűsíteni a magyar kultúrát. A valóság az, hogy a magyar kultúra és hit összekapcsolódik. Nem előmozdítható az egyik a másik nélkül. Számos kulturális programnak adnak helyet az egyetem campusán: néptánc előadások, felolvasóestek, az 1956-os forradalomról szóló megemlékezés. Az 56-os programon áttekintették, hogy milyen szerepet töltött be az esemény a szabadságmozgalmak történetében nemcsak Közép-Európában, de az egész világon. Ez fontos téma a katolikus egyetem számára, mert a hit ünneplése közvetlenül kapcsolódik az egyén szabadságának ünnepléséhez. Magyarország erre kitűnő példa volt 1956-ban. A forradalom 60 éves évfordulójának megünneplésébe is bekapcsolódik az intézmény – tájékoztatott az egyetem alelnöke.

A Ludovika és a Marymount Egyetem együttműködése

Más fontos kezdeményezések is vannak Magyarország és a Marymount katolikus magánegyetem között akadémiai szinten. Joseph Foster hangsúlyozta:  a budapesti Közhasznú Egyetemmel létrejövő együttműködési szerződés keretében lehetővé válik, hogy népszerűsítsék saját kifejlesztett képzési programjaikat Magyarországon. Továbbá nagy érdeklődéssel fordulnak magyar katolikus intézmények felé, hogy együttműködést alakíthassanak ki velük. Hosszú távú kapcsolatépítést terveznek, mert ez nagyon hasznos saját hallgatóik számára is pl. a vallások és kultúrák sokszínűségének ünneplése szempontjából. Ebbe pedig nagyon jól beleillik a Magyarországgal való kapcsolatfelvétel.

Kiemelt szempont a washingtoni magyarokkal való kapcsolatok szorosabbra fűzése

A Ludovikával kialakított intézményi kapcsolat keretében képzési kurzusokat, valamint diplomaszerzési programokat és tanszékek közötti szakmai együttműködési lehetőségeket, diákcsere programokat kínálnak fel. Ezentúl pedig kiemelt szempont a washingtoni magyarokkal való kapcsolatok szorosabbra fűzése, hogy rendezvényeiknek és vallási szertartásaiknak is helyet adjon az egyetem campusa. Szentmiséket és istentiszteleteket is tarthatnak a kápolnában. Tehát a magyarokkal való együttműködés nemcsak tudományos szinten, hanem kulturális és vallási téren is kiemelkedően fontos – mutatott rá Joseph Foster, a Marymount katolikus egyetem alelnöke.

Keresik a kapcsolatot magyar katolikus intézményekkel is

Most először a budapesti Közhasznú Egyetemmel jön létre a megállapodás, mert ez jól illeszkedik a Marymount Egyetem által kínált képzések sorába, de keresik a kapcsolatot a katolikus intézményekkel is, köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel. Egy esetleges együttműködés lehetőséget adna az eszmék, gondolatok egymással való kölcsönös megosztására felsőoktatási szinten, hogy közösen fejlődjünk, haladjunk előre a tanulás folyamatában. Egyben módot adna az amerikai és a magyar kultúra egyediségének ünneplésére és mivel a Marymount egy katolikus egyetem, lehetőséget kínál a hit közös ünneplésére is – hangsúlyozta Joseph Foster.

Az egyetem mindennap a vallásközi párbeszéd kontextusában él

Az amerikai felsőoktatási intézmény nagyon büszke arra, hogy mindennap a vallásközi párbeszéd kontextusában él. Hallgatóik fele katolikus, de van egy nagyon életerős muzulmán diákközösségük is, akik fontosnak tartják az ima jelenlétét az egyetem területén. Ez azt jelenti, hallgatóik együtt tanulnak és együtt ünneplik hitüket. Mindennap megtapasztalható, hogy katolikus, protestáns és muzulmán diákok párbeszédet folytatnak a vallásaik közötti hasonlóságokról, szertartásaikról, hitükről és arról, hogy hogyan imádkoznak. Ez nagyon fontos nevelési tapasztalat nemcsak a Marymount hallgatóinak, hanem minden egyetemistának arról, hogy hogyan tartjuk valóban tiszteletben egymást, vallásunkat és növekedünk együtt.

Ökumenikus együttműködés is él a washingtoni magyar protestáns közösséggel

Nemcsak vallásközi, hanem ökumenikus együttműködés is épül az arlingtoni egyetemen. A washingtoni magyar katolikus közösség mellett a protestáns magyarokkal is együttműködést alakítottak ki. Az egyetem elöljárói számos programjukon és szertartásaikon is részt vettek már.

(sv)