Székelyföldön a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A romániai Hargita megyei kórházakban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai október 4. és 10. között.

Októberben 29 orvos és egészségügyi szakember – csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermek szemészek, fogorvosok, szülész-nőgyógyászok, gyermek urológus, gyermek nefrológus, gyermek bőrgyógyász, kézsebész, mentőápolók, medikus és szakorvosjelöltek – látogat el Székelyudvarhelyre, Gyimesbükkre, Gyimesfelsőlokra, Gyimesközéplokra, Csíkmenaságba, Csíkszentdomokosra, Csíkszentmihályba, Zeteváraljára, Kóstelekre, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel és szakmai továbbképzéssel is segítik. A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza és nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz.

Az orvoscsoport évente kétszer utazik Erdélybe. A múlt évben több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek, amelynek eredményeképpen 23 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelésére került sor, valamint 60 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermek-neurológusa folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen 9300 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg. Ebből Erdélyben 220 fogászati kezelést és csaknem 2300 szűrést és szaktanácsadást végeztek. A fogorvosok minden útjukon nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására.

Az önkéntes orvos-csoport egyes tagjai október 5-én előadást tartanak a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház könyvtárában.

Az NGYSZ több éve segíti a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskolát, többek között tornatermének kialakításában és felszerelésében. A tornatermet október 8-án adják át, s ezen a napon játszik barátságos mérkőzést a Magyar Parlament focicsapata a gyimesbükki pedagógusok együttesével. Október 9-én, a hagyományoknak megfelelően a Magyar Parlament focicsapata Csíkszentdomokoson, a helyi közméltóságok csapatával, valamint a moldvai csángók csapatával játszik.