Erdő Péter bíboros: Európának döntenie kell!

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Világ [slug] => vilag [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 3080 [filter] => raw [term_order] => 14 [cat_ID] => 12 [category_count] => 3080 [category_description] => [cat_name] => Világ [category_nicename] => vilag [category_parent] => 7 ) )

Május 1-én vasárnap délután négy órakor Erdő Péter bíboros a Szent Péter-bazilika katedra oltáránál szentmisét mutatott be az Ábrahám Közösségnek. A közösség mintegy hatszáz tagja jelenlétében megtartott homíliájában a bíboros az Európa előtt álló nagy kihívásról beszélt, mely világos döntést igényel: „A kérdés a hit vagy nem hit, kereszténység vagy nem kereszténység”.

Olasz nyelvű homíliájában Erdő Péter bíboros a hitbeli döntés alapvető szükségességéről, a történelmi Jézusban elérkezett végső válaszról és a feltámadás szilárd pontjáról elmélkedett.

„Olyan időkben élünk, melyben mindenekelőtt a lényegre kell figyelni. A részleteket utólagosan is lehet finomítani, de a mai európai ember nem él nyugalomban. Jóllehet a mai ember is hajlamos arra, hogy elvesszen a részletekben, de Isten kegyelméből világosan látjuk és érezzük hozzá az erőt, hogy a kérdés a hit vagy nem hit, kereszténység vagy nem kereszténység. A történelem a hitünk kiindulópontjába visz vissza bennünket, amely nem egy filozófiai eszme, nem is emberi megfontolás természetes tapasztalata, hanem magának Jézus Krisztusnak a személye. Ő pedig egy történelemi személy, élete itt zajlott köztünk, meghatározott körülmények között. A történeti Jézusban pedig a tanítványok felismerték a megígért Messiást, jóllehet Pál szavaival ő botrány a zsidóknak és dőreség a pogányoknak. Végül megfeszítése után Jézus minden emberi elképzelést meghaladóan  megmutatta nekünk, hogy ő ura a halálnak is. Így lett a feltámadása a történelem  középpontja, ami megvilágítja az életünket és végleges választ ad arra a kérdésre, hogy mi vagyunk mi emberek. A feltámadt Jézus Krisztus az az archimédeszi pont, akire biztosan építhetjük az életünket” – mondta homíliájában Erdő Péter bíboros, akit az Ábrahám Közösség kért fel, hogy mutasson be szentmisét a közösség tagjainak, mostani jubileumi zarándoklatuk alkalmából.  Az 1989-ben alakult közösségnek ez volt a hatodik nemzetközi találkozója: a közösség tagjai Olaszországból, Spanyolországból, Máltáról, Írországból, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek a Vatikánba.