Erdő Péter: büszkén mutathatjuk meg kultúránk gazdagságát négy év múlva a világnak

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2699 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2699 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) )

Értékeinket, kultúránk gazdagságát büszkén mutathatjuk meg négy év múlva a világnak Budapesten, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdhétfőn a főegyházmegye ifjúsági és családi napján.

A fővárosi máriaremetei kegytemplom kertjében megtartott karizmák ünnepén Erdő Péter hangsúlyozta: “nagyszerű energiáink vannak”, még ha sokszor nem is vesszük észre, hogy milyen értékesek. Ugyanakkor az elkövetkező négy év lehetőség arra is, hogy a találkozóra készülve megújuljon az egyház lelkiségi, kulturális és zenei élete.

Hozzátette: a világkongresszus alkalmat ad arra, hogy megosszák másokkal a magyar egyház történelmi tapasztalatait. Felidézte, hogy az idei világkongresszuson, miután egyik prédikációjában felelevenítette rendszerváltás előtti élményeit is, a misén résztvevő kínaiak “könnyes szemmel” köszönték meg neki, hogy vannak még, akik tudják, milyen az egyház helyzete egy kommunista országban. Ez is érték – mutatott rá bíboros -, hiszen “mi keresztülmentünk egy olyan tisztítótűzön, ami után sok mindenre érzékenyebbek vagyunk”.

A bíboros szólt arról, hogy a találkozót idén megszervező Cebuban sokkal több fiatal él, hiszen a Fülöp-szigetek lakosságának a fele 25 év alatti, így rengeteg fiatalt tudtak mozgósítani a programra. Ugyanakkor a nagyobb országoktól sok ezer kilométerre lévő Fülöp-szigetekkel szemben Magyarország előnye, hogy könnyen és olcsón megközelítető, így – noha a fiatalok aránya kisebb -, jó esély van rá, hogy sok fiatal érkezik majd a szomszédos országokból.

A bíboros előadása után a résztvevők az irgalmasság szentévének alkalmából a főpásztor vezetésével végigjárták a keresztutak mintájára felállított “irgalmasság útját”: áthaladtak az irgalmasság testi és lelki jócselekedeteit ábrázoló 14 kapun, valamint a kegytemplom kapuján, amelyet a szentév kezdetén nyitottak meg.

A program végén Erdő Péter szabadtéri szentmisét mutatott be. A bíboros homíliájában kiemelte: “Krisztus jelenléte otthonossá, személyessé és meghitté teszi körülöttünk a világot. Egyszerre rádöbbenünk, hogy hivatása van az életünknek (.), és van erőnk szeretni másokat, hogy a család, a rokonság, a barátság örök értékeket hordoznak. Ezt az örömet erősíti meg a keresztény közösség, ha összejön a templomban vagy a plébánián, ha együtt imádkozik és együtt ünnepel” – fogalmazott a bíboros.

A minden évben hagyományosan pünkösdhétfőn Máriaremetén megtartott családi napon plébániák, iskolák, szerzetesi közösségek és lelkiségi mozgalmak mutatkoznak be a templomkertben felállított sátrakban.