Ferenc pápa a halálbüntetés és a szegény országok adósságainak eltörlését kéri

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2751 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2751 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Az emberek közötti találkozás, a népek közti kiengesztelődés, elkötelezettség az igazságosságért: ezek a járható utak a darabokban folyó szörnyű világháború megoldására, mely ma az emberiséget sújtja. Erre emlékeztetett Ferenc pápa üzenetében, melyet a nemzetközi Pax Christi mozgalom négynapos római konferenciájára küldött. Az összejövetelt április 11-14-e között tartják az Igazságosság és Béke Pápai Tanáccsal karöltve a következő témáról: „Erőszakmentesség és igazságos béke: hozzájárulni a katolikus megértéshez, elkötelezettség az erőszakmentességre”. A pápa újból felhívást intézett a halálbüntetés eltörléséért, az amnesztia lehetőségéért, valamint a szegény országok nemzetközi adósságainak felülvizsgálásáért.

Összetett és erőszakos világunkban nagy feladat vár azokra, akik a békéért küzdenek és erőszakmentesen élnek: folytatni kell a teljes leszerelést, le kell küzdeni a félelmet, előrevinni a nyílt és őszinte párbeszédet, a közjót keresve – mindez kemény munkát jelent. A párbeszédhez pedig adni és kapni kell, saját különbözőségeinkből kiindulva, a közös jóra törekedve, ha pedig sikerült valamiben megállapodnunk, a mellett szilárdan ki kell tartani.

Megoldás a világháborúra: párbeszéd, találkozás, kiengesztelődés

A pápa bátorítólag ír a Pax Christi mozgalom konferenciája résztvevőinek: újbóli pozitív hozzájárulásukat sürgeti az igazságra és békére vágyó mai ember szolgálatában. A diplomácia bölcs erőfeszítéseit minden eszközzel támogatni kell. Aki a múlt században megalapította a Pax Christi mozgalmat és a Iustitia et Pax Pápai Tanácsot, azon fáradozott, hogy elősegítse a személyek közötti találkozást, a különböző ideológiájú népek közötti kiengesztelődést, illetve a harcot a szociálpolitikai és gazdasági igazságosságért. Éppen ezek jelölik ki az utat számunkra ma, az emberiség által megélt, ún. darabokban folyó világháború megoldására.

Nem lehet a szőnyeg alá söpörni a konfliktusokat

Ferenc pápa három fő szempontra mutat rá üzenetében: a háború eltörlése az emberi személy és közösség végső célja. Fölösleges tagadni vagy a szőnyeg alá söpörni a konfliktusokat. Sokkal inkább arra van szükség, hogy elfogadjuk létüket és így ne veszítsük szem elől a nagyobb távlatokat. Csak így tudjuk megoldani ugyanis a konfliktusokat, ha a békeszerzők által megkezdett új folyamat összekötő láncszemévé alakítjuk azokat.

Testvériség és harc a közöny ellen

Keresztényekként csak úgy tudunk felülemelkedni a háborúkon és a konfliktusokon, ha testvérekként tekintünk a hozzánk hasonlókra. Ma a legnagyobb akadályt a közöny fala jelenti, az a szomorú valóság, amely nemcsak az emberekre, hanem a természeti környezetre is súlyos következményeket ró. Akkor tudjuk sikeresen leküzdeni a közönyt, ha az Atyát követve képesek leszünk irgalmasan cselekedni – ezt pedig a politikában szolidaritásnak hívják. A szentévben tehát a pápa a Pax Christi mozgalom konferenciájának résztvevőit – ahogyan korábban már az állami vezetőket is – arra buzdítja, hogy támogassák két kérését. Az egyik a halálbüntetés eltörlése, ahol az még érvényben van. Ehhez társulva az amnesztia lehetőségét, valamint a szegényebb államok nemzetközi adósságának eltörlését vagy fenntartható kezelését kéri.

(gá)