Ferenc pápa: a Lélek által teszünk tanúságot

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2664 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2664 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa hétfőn reggel a Szent Márta ház kápolnájában tartott szentmisén a Szentlélek által bennünk művelt tanúságtételről beszélt, melynek következménye az üldöztetés.

Ha valami közelebb visz bennünket Jézushoz, a Lélek az, aki bennünk dolgozik         

„Immár közel vagyunk Pünkösdhöz, és az olvasmányok egyre többet szólnak a Szentlélekről” – kezdte homíliáját a pápa. „Az Apostolok Cselekedetei beszámolnak egy Lídia nevű bíborkereskedő asszony megtéréséről (ApCsel 16,11-15), aki Tiatíra városában hallgatta Pál apostol szavait. Valami belülről indította ezt az asszonyt a vallomásra: Ez igaz! Én elfogadom azt, amit ez az ember mond, aki tanúságot tett Jézus Krisztusról. Igazat beszél! De mi érintette meg ennek az asszonynak a szívét?” – tette fel a kérdést a pápa. „Ki mondta neki, hogy amit hall, az igaz? Valójában  a Szentlélek volt az, aki megértette az asszonnyal, hogy Jézus az Úr és hogy Pál szavaiban az üdvösség van jelen. Megérttette az asszonnyal a tanúságtételt. A Lélek tesz tanúságot Jézusról. Valahányszor megérezzük a szívünkben, hogy valami közelebb visz bennünket Jézushoz, a Lélek az, aki bennünk dolgozik” – összegezte a pápa.

Az üldöztetés a keresztény tanúságtétel ára      

„Az evangélium kettős tanúságtételről beszél: a Szentlélekéről, aki Jézusról tesz tanúságot és a mi tanúságtételünkről. Mi vagyunk az Úr tanúi, a Szentlélek erejében. Jézus arra hívja a tanítványait, hogy ne botránkozzanak, mert a tanúságtétel magával hozza az üldöztetést: a fecsegés, a szószátyárkodás apró üldöztetésétől, a kritikától kezdve egészen a nagy üldöztetésekig, amivel tele van az egyház története, hiszen a tanúságtétel juttatta a keresztényeket a börtönbe vagy életük teljes  odaadására. Jézus azt mondja nekünk – folytatta a pápa – hogy ez az üldöztetés ára. Kiűznek a zsinagógákból benneteket, sőt eljön az óra, melyben bárki, aki megöl benneteket, azt hiszi, hogy az igaz Istennek tesz szolgálatot ezzel. A keresztény ember a Lélek erejében tanúságot tesz arról, hogy az Úr él, hogy az Úr köztünk van, hogy ő velünk együtt ünnepli halálát és feltámadását, mindahányszor az oltárhoz járulunk. A keresztény is tanúságot tesz a Lélek erejében a hétköznapi életben, a saját tetteivel. Ez a keresztények állandó tanúságtétele. De sokszor ez a tanúságtétel támadást és üldöztetést vált ki”.

Ismertessük meg Jézust, ne annyira szavakkal, hanem tanúságtétellel

„A Szentlélek ismertette meg velünk Jézust és ő az, aki arra indít bennünket, hogy másokkal is ismertessük meg őt, nem is annyira szavakkal, hanem az élet tanúságtételével. Jó dolog a Szentlélektől kérni – hangsúlyozta a pápa –, hogy jöjjön el a szívünkbe, hogy bizonyságot tegyen Jézusról! Szentlélek Isten, add hogy soha ne távolodjam el Jézustól! Tanítsd meg nekem azt, amit Jézus tanított! Emlékeztess arra, amit Jézus tett és segíts nekem mindezekről tanúságot tennem! Az evilágiság, a könnyű dolgok, melyek a hazugság atyjától, evilág fejedelmétől erednek, ne távolítsanak el soha el ettől a tanúságtételtől!” – zárta le ezzel a fohásszal homíliáját Ferenc pápa hétfőn reggel a Szent Márta Ház kápolnájában mondott szentmisén.