Ferenc pápa: Az üldözések részei a keresztény tanúságtételnek

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa pénteken este szentmisét mutatott be az Apostoli Palota Redemptoris Mater kápolnájában. Abból az alkalomból került sor a szertartásra, hogy az Ezio Aletti Tanulmányi és Kutató Központ fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte. Az intézetet P. Marko Ivan Rupnik jezsuita alapította a kelet-európai kommunista rezsimek bukását követően. A kelet-európai kereszténység kutatóközpontja, amelyhez egy művészeti műhely is kapcsolódik. Közel 80 személy volt jelen a szertartáson. A Redemptoris Mater kápolnát díszítő csodálatos mozaikot P. Marco Ivan Rupnik jezsuita atya készítette.

Ferenc pápa a napi olvasmányokhoz fűzte gondolatait. Az első elbeszéli, hogy Pétert és Jánost a főtanács elé állítják, megbotozzák őket és megparancsolják nekik, hogy ne beszéljenek Jézusról. Ők azonban Istennek engedelmeskedtek és továbbra is tanúságot tettek a Jézussal megélt dolgokról, amelyeknek tanúi voltak a Szentlélekkel együtt. Ferenc pápa kiemelte: senki sem tud tanúságot tenni magától, szükséges hozzá a Szentlélek kegyelme.

Aki tanúságot tesz a hitről, megéli az üldöztetést

Gamáliel farizeus, a főtanács tagja, bölcs ember volt. Meggyőzte a főtanácsot, hogy engedjék el a tanítványokat, miután megbotozták őket. Az apostolok pedig örvendezve távoztak, mert méltóknak bizonyultak, hogy Jézusért gyalázatot szenvedjenek. „Könyvelőként” a tanúságtétel a mérlegben mindig veszteség. A tanúságtétel szenvedéshez, üldözéshez vezet, a boldogmondások között az utolsó: boldogok az üldözöttek, boldogok, amikor mindenféle dolgokat mondanak ellenetek miattam… örvendjetek. Az üldöztetés és a szenvedés tehát része a keresztény tanúságtételnek. Gondolhatja valaki, hogy itt egy lelki mazochistáról van szó, pedig Isten országának spiritualitásáról van valójában szó – jegyezte meg Ferenc pápa.

A keresztény tanúságtétel nem azt jelenti, hogy nyerünk azzal valamit. Ha azért követem Jézus Krisztust, hogy keressek valamit, a pénzistent követem, a másik urat, akivel nem lehet Istent szolgálni. Vagy az egyiket, vagy a másikat választom.

A keresztény ember útja nem viseli el a törtetőket

Az Evangéliumból a pápa kiemelte, hogy a kenyér és hal szaporítás után Jézus visszautasítja a sikert és inkább visszavonul egyedül a hegyre. A keresztény ember útja nem viseli el a törtetőket. Nem a felkapaszkodásra szolgál vagy arra, hogy mutogassuk magunkat vagy páváskodjunk, hanem Jézus követésére. Jézust pedig a szolgálat, a tanúságtétel, a lealacsonyodás, az engedékenység útján lehet követni. Ez ad nekünk békét és örömet – mutatott rá Ferenc pápa homíliájában.

Imádkozzunk egymásért

Végül a Szentatya elmondta, hogy nagy szereti a rózsafüzért Szűz Mária ikonja előtt mondani. A képben úgy tűnik, hogy Mária áll a középpontban, pedig ha jól megnézzük, akkor a Gyermek és Szűz Mária kezei. Mária az eszköz, hogy lejöjjön Jézus közénk. A középpontban mindig Jézus áll, aki lejön és Mária az, aki lehetővé teszi ezt a lealacsonyodás csodáját, hogy Jézus egy legyen közülünk. Imádkozzunk egymásért, hogy az Úr adja meg a kegyelmet ahhoz, hogy igazi tanúságot tudjunk tenni a Szentlélek erejével és az üldöztetés, a megalázás boldogságával, valamint mindazzal, amit az Úr elszenvedett értünk életében.

(sv)