Ferenc pápa beszéde a regeneratív orvoslás vatikáni kongresszusának résztvevőihez

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Április 28-tól 30-ig tartják a Vatikánban a ritka betegségek orvoslásának harmadik nemzetközi konferenciáját, mely a Kultúra Pápai Tanácsa, a Stem for Life és a STOQ Alapítvány szervezésében valósult meg. A szakmai konferencián 700 résztvevő van jelen, orvosok, sejt-terápia kutatók, orvos-ügyvédek, filantrópok, vallási és politikai vezetők.

Ritka betegségekről, mégis milliókat érintenek

A konferencia második napján Ferenc pápa az ülésteremben, vagyis a VI. Pál aulában találkozott a résztvevőkkel és beszédet intézett hozzájuk. Megköszönte nekik, hogy „professzionális felkészültséggel foglalkoznak a ritka betegségek gyógyításával, anélkül, hogy elhanyagolnák a vele járó és választ igénylő etikai, antropológia, kulturális és társadalmi kérdéseket. Sokszor ezek a betegek nem kapnak elegendő figyelmet – hangsúlyozta a pápa –  egyszerűen azért, mert nem térül vissza gazdaságilag a gyógyításukra ráfordított kutatás és beruházás. Jóllehet ritka betegségekről van szó, de mégis egészében milliókat érint világszerte, sok szenvedést okozva elsősorban a betegeknek maguknak, a családtagjaiknak és a velük törődő személyeknek. Az irgalmasság jubileuma összefüggésében még nagyobb értéket képvisel a munkátok, hiszen a misericordia az az alapvető törvény, mely ott lakik minden ember szívében, amikor őszinte szemmel tekint az embertársára, akivel találkozik”. Ferenc pápa ezután három olyan szempontot emelt ki beszédében, amely elkötelezettség a konferencia szervező egységeit és résztvevőit illeti.

A jelenség iránti fogékonyság kialakítása

„Az első a szenzibilizálás, a jelenség iránti fogékonyság kialakítása. Alapvető fontosságú, hogy a társadalomban előmozdítsuk az empátia szintjének a növelését, hogy senki ne maradjon közömbös felebarátja segítséghívása iránt. Gyakran nem is találunk gyors megoldásokat ezekre az összetett  betegségekre, de mindig tudunk törődő gondoskodással feléjük odafordulni, akik gyakran azt érzik, hogy egyedül hagyják és elhanyagolják őket”.

A kutatás a neveléssel és a valódi szakmaisággal együtt  

Második szempontként a pápa „a kutatás fontosságát emelte ki, de nem önmagában, hanem a neveléssel karöltve, egy valódi és tudományos vizsgálat jegyében. Soha annyira, mint manapság van szükség a nevelésre – hangsúlyozta a pápa – együtt a diákok intellektuális képességének a gyarapításával, biztosítva a megfelelő emberi képzést is. Ebben a pedagógiai távlatban szükséges, hogy a humán és a reáltudományok terén interdiszciplináris eljárásokat tervezzenek, jelentős figyelmet fordítva a képzés emberi vonatkozásaira. A kutatás, mind tudományos mind ipari méretében egyaránt igényli a morális kérdések iránti fokozott figyelmet, mely védelmezi az ember életét és az emberi személy méltóságát”.

A harmadik szempont a gyógyítás lehetőségének biztosítása bárki számára  

Harmadik szempontként emelte ki a pápa a beszédében „a gyógyítás lehetőségének a biztosítását mindenki számára” és aláhúzta „a feladatot, hogy szembe kell szállni a kizárás és a méltánytalanság gazdaságával, mely a profitszerzés jegyében nem számol az áldozatokkal. Ez az alapja a közömbösség globalizációjának. Éppen ezért fontos ismertté tenni a ritka betegségeket világméretekben, a képzéseket felkarolni, továbbá növelni a kutatási alapokat” – zárta beszédét Ferenc pápa a ritka betegségek orvoslásának harmadik nemzetközi konferenciáján a Vatikánban.