Ferenc pápa beszéde az olasz karitász-találkozóhoz: a karitász bölcsője és otthona a család

Az olasz egyházmegyék karitászai idén ünneplik fennállásuk 45. évfordulóját. Ebből az alkalomból  ünnepi találkozóra gyűltek össze április 21-én, csütörtökön és Ferenc pápa a VI. Pál teremben fogadta délben az összejövetel 700 tagját.

A karitász missziós küldetése nevelői jellegű és irányuljon a közösségreHozzájuk intézett beszédében a pápa az olasz karitászt alapító VI. Pál tanítására utalt, aki határozottan kérte, hogy az egyházmegyei karitászoknak a profilja legyen erősen „lelkipásztori és nevelői jellegű”: „Tegyétek fogékonnyá a helyi egyházakat és a híveket a karitász értelmére és kötelességére”. A karitász missziós küldetése legyen nevelői jellegű és irányuljon a közösségre az egyházban, ami a konkrét szeretet elkötelezettségét jelenti az ember felé, elsődleges figyelemmel a szegények felé. Ez a szeretet gesztusokon és jeleken keresztül jut kifejezésre, amely a karitász természetéből adódó pedagógia megjelenése. Ferenc pápa XVI. Benedek szavait is idézte: „Tegyétek beszédessé ezeket a gesztusokat, főként a benső motivációi révén, hiszen ezek a művek a hitből születnek, és ezek az egyház művei, melyek a szegények felé irányulnak, hogy növekedjenek a méltóságukban”.A karitász legyen mindnyájunk elkötelezettsége           Napjaink kihívásai és ellentmondásai közepette a karitász nehéz, de alapvető feladata, hogy annak a megvalósítása legyen mindenki elkötelezettsége, vagyis az egész keresztény közösség gyakorolja a karitászt. Ösztönözzön és éltessen benneteket, hogy az egész közösség gyarapodjék a szeretetben, hogy mind közelebb legyen a rászorulókhoz.  Fontos szempontként emelte ki a pápa, hogy a karitász olyan módon formálja a közösséget, hogy abban a szolgálat mind tudatosabban önkéntes jelleggel valósuljon meg. Az önkéntes szolgálat pedig időt, erőfeszítést és nagylelkűséget igényel.

Szolgáljátok a találkozás kultúráját

A jelenkor nehézségei, a környezetszennyezés, a háborúk, a pénzügyi spekulációk közepette fontos szempont a nevelés, mely előmozdítja a másik személyt és a másik népet tisztelő és megbecsülő találkozás kultúráját, a teremtett világ védelmét egy átfogó ökológia érdekében. Fokozott erőfeszítéssel előzzétek meg, hogy az emberek mind inkább peremre szoruljanak. A migráns személyek iránt elkötelezettséggel és a közelség révén fejezzétek ki a segítséget – buzdította a pápa az olasz karitász tagjait.

A karitász igazi helye, bölcsője és otthona a család, a családegyház

A hiteles és eredeti karitász tanúságtétele az élet minden pillanatában és bárhol kötelez, de igazi helye, bölcsője és otthona a család, a családegyház. A család létrejötténél fogva Caritas, mert az Isten maga akarta ezt így: a család lelke és küldetése a szeretet. Ferenc pápa végül arra kérte az olasz egyházmegyei karitászok képviselőit, hogy legyenek Isten simogató irgalmának a kinyújtott kezei, majd Boldog VI. Pál és Szűz Mária oltalmába ajánlotta őket.

(vl)