Ferenc pápa beszéde az újonc svájci gárdisták eskütétele alkalmából

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Svájci gárdisták eskütétele a Vatikánban.

Róma kifosztásakor 1527-ben a pápa védelmében hősi halált halt 127 svájci gárdista emlékére tartják évente május 6-án az Apostoli Palota Damazusz udvarában az újonnan bevonult gárdisták eskütételét. Idén 23 alabárdos gárdista tett egyenként esküt a parancsnoka előtt.

Szombaton délben Ferenc pápa az Apostoli Palota Kelemen termében fogadta a Pápai Svájci Gárda tagjait és beszédet intézett hozzájuk, szeretettel köszöntve az esküt tett újoncokat és családtagjaikat. Beszédében a következő három témát érintette: a hitben való növekedés, az egyház egyetemességének a tapasztalata és a testvériség megtapasztalása.

Hitben való növekedés: mélyítsétek el barátságotokat Krisztussal!

Az a hivatásotok, hogy a munkátokat küldetésként éljétek meg, amit az Úr bízott rátok. Használjátok ki az időt itt Rómában, a kereszténység szívében, hogy elmélyítsétek a barátságotokat Krisztussal és hogy minden keresztény igazi életcélja, vagyis az életszentség felé haladjatok. Ehhez töltekezzetek imádsággal, Isten Szavának hallgatásával, a szentmisén való részvétellel és Szűz Mária iránti gyermeki lelkülettel.

Az egyház egyetemességének a tapasztalata: kezetekkel érintitek az egyház anyaságát

Az Apostolok sírjai és Péter utódának a széke a világ minden sarkából érkező zarándokok célpontjai – folytatta a pápa – ezért nektek lehetőségetek van a kezetekkel érinteni az egyház anyaságát, a saját egységében megannyi nép különbözőségét. Különböző nyelvek, kultúrák és hagyományok embereivel találkozhattok, akik egymás testvéreiként érzik magukat Jézus Krisztusban. Hasznos lesz számotokra az ő tanúságtételük és nekik pedig a ti evangéliumi bizonyságtételetek.

A testvériség megtapasztalása a mosoly és a bátorítás egy-egy gesztusával

Legyetek egymás iránt figyelemmel, hogy támogassátok egymást a mindennapi szolgálatban, tudva, hogy „jobb adni, mint kapni”. Becsüljétek meg a közösségi életet, figyeljetek a nehézségben levő társaitokra, a mosoly és a bátorítás egy-egy gesztusával, mert így könnyebben tudjátok elvégezni a hétköznapi szolgálat kisebb-nagyobb feladatait.

Ferenc pápa végül áldást adott az ő szolgálatát biztosító svájci gárdistákra, a Szűzanya és védőszentjeik, Szent Márton és Szent Sebestyén közbenjárását kérve.