Ferenc pápa felhívása a Szíriában fogva tartott keresztényekért a Regina Coeli imádság során

A jubileumi szentmise végén a pápa köszönetét fejezte ki a fiúknak és lányoknak jelenlétükért, örömteli és lármás tanúságtételükért. „Bátran haladjatok előre!” – hangzott a Szentatya buzdítása.

Ferenc pápa utalt rá, hogy szombaton a spanyolországi Burgaszban a boldogok sorába iktatták Valentín Palencia Marquina atyát és négy fiatal vértanú társát. A spanyol polgárháború idején ölték meg őket hitük miatt. Dicsőítsük az Urat bátor tanúságtevőiért és közbenjárásukat kérve fohászkodjunk, hogy a világ megszabaduljon minden erőszaktól – mondta Ferenc pápa.

Ezután aggodalommal szólt azokról a katolikus és ortodox püspöktestvéreiről, papokról és szerzetesekről, akiket már hosszú idő óta fogva tartanak Szíriában. Az Irgalmas Isten érintse meg az emberrablók szívét és tegye lehetővé, hogy testvéreink mielőbb visszanyerjék szabadságukat és visszatérhessenek közösségeikhez. A pápa mindenki imáit kérte a világ összes elrabolt személyéért, Mária közbenjárásáért fohászkodva.

A fiataloktól ezekkel a szavakkal búcsúzott: „keresztény önazonosságotok örömével térjetek haza. Talpon állva, emelt fővel, kezetekben és szívetekben személyazonosító igazolványotokkal! Az Úr kísérjen benneteket és kérlek titeket, imádkozzatok értem!”

(vm)