Ferenc pápa fogadta Ahmad Al-Tayyib-ot, az Al Azhar kairói egyetem főimámját

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa május 23-án hétfőn délben az Apostoli Palotában fogadta Ahmad Al-Tayyib professzort, az Al Azhar kairói egyetem főimámját és a kíséretében lévő muzulmán professzorokat. A Vatikánban érkező küldöttséget Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke fogadta majd elkísérte a Szentatyához a vendégeket.

Ferenc pápa és a főimám megbeszélése mintegy fél órán át tartott – tájékoztat a kihallgatásról kiadott szentszéki közlemény. Mindkét fél hangsúlyozta a találkozó nagy jelentőségét a katolikus egyház és az iszlám közötti párbeszéd keretében. A tárgyalás során érintették a nagy világvallások vezetőinek és híveinek a közös elkötelezettségét a világbéke érdekében, az erőszak és a terrorizmus elutasítását, a keresztények helyzetét a konfliktusok összefüggésében a Közel-keleten , továbbá a keresztények védelmét.

Ferenc pápa a Béke olajfaág érdemrendet és a Laudato sì enciklikája egy példányát ajándékozta Ahmad Al-Tayyib főimámnak.

Az Al-Azhar Egyetem az iszlám világ egyik legfontosabb felsőoktatási intézménye Kairóban. Története egy mecsethez kapcsolódik, melyet Fátima az-Zahra, Mohamed próféta lányának tiszteletére neveztek el építtetői, az Egyiptomot 969-ben elfoglaló Fátimidák, akik Fátimát tekintik ősüknek. Két év alatt építették fel és 971-re elkészült az iszlám világ rangban legelső egyetemének a magja.