Ferenc pápa imavirrasztásra hív május 5-én: letörölni a szenvedők könnyeit

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 144 [name] => Kiemelt [slug] => kiemelt [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 144 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 2699 [filter] => raw [term_order] => 66 [cat_ID] => 144 [category_count] => 2699 [category_description] => [cat_name] => Kiemelt [category_nicename] => kiemelt [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Ferenc pápa május 5-én este hat órától imavirrasztást vezet a Szent Péter-bazilikában mindazoknak, akik testben vagy lélekben szenvednek. A szertartás idejére kiállítják a Siracusai Könnyező Szűzanya ereklyetartóját.

Az irgalmasság lelki jócselekedetei

Felszárítani a fizikailag vagy lelkiekben szenvedők könnyeit, vigaszt és reményt adni nekik: ez a célja az imavirrasztásnak, amelyet Ferenc pápa az Irgalmasság szentéve alkalmából hirdetett meg. A jubileumi esemény láthatóvá akarja tenni az Atya irgalmas kezét, amellyel letörli azoknak a szülőknek a könnyeit, akik elveszítették gyermeküket; azoknak a gyermekeknek a könnyeit, akiknek meghaltak a szülei; azokét, akik betegséggel küzdenek, akik munka nélkül maradtak, akik nehéz időszakot élnek át a családjukban, vagy éppen az életkor előre haladtával magányosak. Vigaszt akar nyújtani továbbá mindazoknak, akik egzisztenciális gondokkal küzdenek, akikkel igaztalanul bántak, akik elveszítették vagy nem találják életük értelmét. Számtalan különféle, kisebb-nagyobb szenvedést hordozunk magunkban, melyek azonban mind megnehezítik életünket és gyakran azzal járnak, hogy elveszítjük a reményt és a jövőbe vetett bizalmat. A szenvedők megvigasztalása a hét lelki jócselekedet egyike, s egyben a jubileumi imavirrasztás központi gondolata is. Ebből adódóan nyitott mindenki felé, aki támogatásra, erőt és vigaszt nyújtó szavakra vágyik.

A Siracusai Könnyező Szűzanya ereklyéi

A Szent Péter-bazilikában tartandó imavirrasztáson közszemlére teszik a Siracusai Könnyező Szűzanya ereklyetartóját, amely egy 1953-ban bekövetkezett csodás eseményhez kötődik. Egy fiatal házaspár, Angelo Iannuso és Antonina Giusto első gyermeküket várták, és a terhesség nehéznek bizonyult. A várandós Luciának súlyos látásproblémái lettek és úgy érezte, hogy megvakul. Amikor kitisztult a látása, észrevette, hogy a hálószoba falán függő Mária Szeplőtelen Szívét ábrázoló kerámia domborművön a Szűzanya könnyezik. A csodás jelenség, amelyet később megvizsgáltak és hitelesnek nyilvánítottak, 63 évvel ezelőtt augusztus 29-e és szeptember elseje között következett be. Megállapították, hogy a Szűzanya emberi könnyeket hullatott. Az ereklyetartóban ennek a csodás könnyezésnek a cseppjei találhatók. Mária könnyei az anyai szeretetet jelzik és azt, hogy az égi Édesanya közel áll gyermekeihez: ezért állítják majd ki a Szent Péter-bazilikában az ereklyetartót, hogy így bátorítsák és támogassák azokat, akik a megpróbáltatás idején fenntartás nélkül, gyermeki bizalommal fordulnak a Szűzanyához, éppen a neki szentelt májusi hónapban.

További információt a szentév hivatalos honlapján találnak.