Ferenc pápa: Kapitalizmus helyett közösségi gazdaság

Nem elég filantrópnak lenni, közösségre van szükség. Nem elég kicsit adni a vagyonunkból, önmagunkat kell felajánlani a rászorulóknak. Gazdaság és közösség, pénz és bálvány, szegények és osztozás. Ezekről beszélt Ferenc pápa szombaton délben a Fokoláre Mozgalom vállalkozóihoz, akik a Közösségi Gazdaság hálózat részét alkotják. 49 országból érkeztek a résztvevők a találkozóra, amelyet február 1-5-e között tartanak Castel Gandolfóban. A pápa nagyra értékeli a mozgalom ez irányú tevékenységét, hiszen napjainkban nehéz összeegyeztetni a gazdaság és a közösség fogalmát. Chiara Lubich 25 évvel ezelőtt Brazíliában éppen arra szólította a világ nagy vállalkozóit, hogy a közjót tartsák szem előtt, így született meg a Közösségi Gazdaság terve.

A pénz nem helyettesítheti az örök életet

Ferenc pápa három fő gondolatot fejtett ki beszédében. Az első a pénz: természetes, hogy a gazdasági tevékenység mozgatórugója a haszon, az anyagi nyereség. A pénzre szükség van, abból veszünk ételt, abból járatjuk a gyerekeinket iskolába. Vigyázni kell azonban, hogy a pénz ne váljon öncélúvá, mert a szerencse isten hamis bálványa nem helyettesítheti az örök életet. A megtermelt hasznot tehát etikai és lelki kötelességünk a köz javára fordítani. Ennek legjobb módja, ha megosztják a szegényekkel, ha taníttatják a fiatalokat – magyarázta a pápa.

A kapitalizmus szegényeket termel

A szegénységgel kapcsolatban elmondta, hogy már a Bibliában is olvashatunk a társadalom selejtjeiről: az árvákról, az özvegyekről, a szegényekről akiket a mai világban modern módon segítünk. Erre szolgál az adórendszer, ami egyfajta szolidáris gondoskodás a rászorulókról, és ezért is elítélendő az adókerülés. A kapitalizmus azonban továbbra is kitermeli ezeket a selejteket, akikről gondoskodni szeretne. A pápa ellentmondásosnak tartja azt a hozzáállást, ami szerint a környezetszennyező repülőgépekre váltott jegyekből fákat ültetnek, a nyerőgépek bevételéből a játékfüggőket támogatják. Innen már csak egy lépés, hogy a fegyverkereskedelemből finanszírozzák a bombák által megcsonkított gyermekek kórházi ellátását. A közösségi gazdaságnak nemcsak az áldozatokat kell gondoznia, hanem olyan rendszert építenie, ahol lehetőség szerint ne legyenek áldozatok.

Nem elég pénzt adni, lélekre van szükség

A pápa szólt még a jövőről is. Mint mondta, a mennyiség helyett a minőségre kell helyezni a hangsúlyt. Nem a vállalkozások száma a döntő, hanem az, hogy kovászként működjenek a társadalomban, és a kenyérszaporítás mintájára megsokszorozzák a javakat mindenki számára. Ne csak morzsákat adjanak a rászorulóknak, hanem egészen önmagukat, az evangélium szellemében – mondta még a Fokoláre Mozgalom vállalkozóinak Ferenc pápa.