Ferenc pápa megáldotta Szent Benedek fáklyáját

A Szentatya március 2-án, szerdán megáldotta Szent Benedek fáklyáját, amely a „A békéért és az egységes Európáért” nevet viseli. Az áldásra a Szent Péter téren az általános kihallgatás végén került sor. A Vatikánba érkezett 300 fős küldöttség a fáklyát Amsterdamba viszi, mert jelenleg Hollandia az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. A pápának elmondták: „Hollandiának nagy szüksége van a benedeki üzenet fényére”. Ferenc pápa hálájának adott hangot a kezdeményezésért és arra buzdította a delegáció tagjait, hogy mindig emeljék a magasba a nyugati monachizmus atyjának értékeit, aki kijelölte a helyes utat Európa népeinek. A Norciából, Subiacóból és Montecassinóból érkezett küldöttség megajándékozta Ferenc pápát Szent Benedek regulájának új kiadásával.

Szent Benedek fáklyájának zarándoklata 1964-ben indult el, amikor VI. Pál pápa kihirdette Norciai Szent Benedeket Európa védőszentjének

Szent Benedek fáklyájának zarándoklata 1964-ben indult el, amikor VI. Pál pápa kihirdette Norciai Szent Benedeket Európa védőszentjének. A fáklya minden évben különböző városokba utazik, mielőtt visszatérne az olaszországi Montecassino bencés kolostorába gyalogos zarándoklattal Norciából. „Megtisztelő és izgalmas itt lenni ma” – nyilatkozta Giuseppe Golini Petrarcone, Montecassino polgármestere.

Március 10-én indul a fáklya Hollandiába

A Vatikánból a bencés fáklya folytatja útját Montecassino felé, ahová vasárnap délután érkezik meg a vesperás imádságra és a Szent Benedek tiszteletére tartott rítusra, a katonai eskütételre és a történelmi felvonulásra. Március 10-én indul a fáklya Hollandiába a három bencés város küldöttségével, ahol március 12-ig marad és ellátogat Amsterdam, Hága városába, illetve a Szent Egmond kolostorba. Intézményi szintű találkozókra is sor kerül polgári és egyházi hatóságokkal.

(sv)