Ferenc pápa üdvözlete a kínai híveknek keddi Szűz Mária ünnepükre

A legfőbb cél: minden emberi élet megmentése – a pápa felhívása az isztambuli csúcs kapcsán

Ferenc pápa utalt rá, hogy hétfőn kezdődik Isztambulban az első Nemzetközi Humanitárius Csúcstalálkozó, amelynek célja, hogy megvitassák, milyen intézkedésekkel nézzenek szembe a drámai humanitárius helyzetekkel, amelyeket konfliktusok, környezeti problémák és a rendkívüli szegénység idéznek elő. Arra kérte a híveket, hogy kísérjék el imáikkal ennek a találkozónak a résztvevőit: kötelezzék el magukat maradéktalanul a legfőbb humanitárius cél megvalósítására: kivétel nélkül, mentsék meg minden ember életét, különösen az ártatlanokét és a legvédtelenebbekét. A Szentszék is részt vesz ezen a humanitárius csúcstalálkozón: Pietro Parolin bíboros államtitkár már vasárnap elutazott Isztambulba a Szentszék képviseletében.

Adjunk hálát Istennek Boldog Francesco Maria Greco példaadó papi szolgálatáért

Az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa emlékeztetett rá, hogy május 21-én, szombaton, a dél-olaszországi Cosenza-ban a boldogok sorába iktatták Francesco Maria Greco egyházmegyés papot, a Szent Szívek Munkás Kisnővérei kongregáció alapítóját. Az 1931-ben elhunyt rendalapító, városában, a calabriai Acri-ban a vallási és társadalmi élet fontos vezető egyénisége volt, papi hivatása sok gyümölcsöt termett. „Adjunk hálát Istennek ezért a példaadó papért!” – mondta a pápa, majd a hívek tapsára válaszolva hozzátette: „Ez a taps annak a sok jó papnak is szól, akik itt, Itáliában szolgálnak”.

Ferenc pápa üdvözlete a kínai híveknek keddi Szűz Mária ünnepükre

Kedden, május 24-én lélekben csatlakozunk a katolikus hívekhez Kínában, akik azon a napon ünnepelik különleges áhítattal a Boldogságos Szűz Mária, a „Keresztények segítsége” emlékezetét, akit a sanghaji She Shan kegyhelyen tisztelnek. Kérjük Máriát – hangzott Ferenc pápa fohásza -, adja meg Kínában élő gyermekeinek azt a képességet, hogy minden helyzetben felismerjék Isten szeretetteljes jelenlétének jelét, aki mindig befogad, és mindig megbocsát.

A kínai katolikusok váljanak a szeretet konkrét jeleivé

Az Irgalmasságnak ebben az évében a kínai katolikusok, más nemes vallási hagyományok követőivel együtt, váljanak a szeretet és a kiengesztelődés konkrét jelévé. Ezáltal előmozdítják a találkozás hiteles kultúráját és az egész társadalom összhangját. Azt a harmóniát, amely olyan különösen kedves a kínai lélek számára. A pápa külön üdvözölte a Rómában élő kínai katolikusokat, akik nagy számban vettek részt a vasárnap déli Úrangyala imádságon, fehér és sárga virágokkal díszített piros ernyőikkel védve magukat a nyárias napsütéstől.