Ferenc pápa: XVI. Benedek lemondása kormányzási aktus volt

A La Nación argentin napilap újságírója néhány időszerű kérdést tett fel Ferenc pápának június 28-án.

Éppen, amikor XVI. Benedek pappá szentelése 65. évfordulóját ünnepelte, lemondásának körülményeiről érdeklődött. Ferenc pápa forradalminak nevezte elődjét: „Nagylelkűsége páratlan volt. Lemondásának, amely felszínre hozta az egyház valamennyi problémáját, semmi köze személyes kérdésekhez. Ez kormányzási aktus volt. Kormányzásának utolsó aktusa.” Ami az emeritus pápa egészségi állapotát illeti: Ferenc pápa kiemelte:”Mozgási nehézségei vannak, de szelleme, emlékezőtehetsége érintetlen, tökéletes.”

A következő kérdés az argentin helyzetre, nevezetesen Ferenc pápa és Mauricio Macri argentin elnök kapcsolatára vonatkozott. Ferenc pápa kijelentette: „Nincs semmi problémám Marci elnökkel, Nem szeretem a konfliktusokat. Macri szememben jó családból származó személy, nemes személy.” Emlékeztetett rá, hogy a múltban volt vele egy bizonyos ellentét, de csak egy esetben, Buenos Aires-ben, amikor Macri a főváros polgármestere, Bergoglio pedig érseke volt. Más problémákat megvitattak és megoldottak személyesen, mindketten megőrizve a diszkréciót.

Hebe de Bonafini asszony fogadása audiencián

A hölgy a „Madri di Plaza de Mayo” csoport legharcosabb képviselője. Egy időben hevesen bírálta Ferenc pápát: hamisan azzal vádolta, hogy együttműködött a katonai rendszerrel, de később nyilvánosan visszavonta kritikáját, beismerte, hogy tévedett. A hölgy fogadása a megbocsátás gesztusa volt – magyarázta Ferenc pápa. „Bocsánatot kért tőlem, és én nem tagadtam meg ezt tőle, mert a megbocsátás nem mond nemet senkinek,”- mondta, majd hozzáfűzte: „két fiát megölték. Én meghajlok ennyi szenvedés előtt. Nem fontos, mit mondott rólam, bár tudom, hogy szörnyű dolgokat mondott a múltban.

A vatikáni sajtó a pápa egyetlen szócsöve

Ferenc pápa megmagyarázta: „Nincs a pápának más hivatalos szócsöve, sem Argentínában, sem más országokban, mint a Vatikáni Sajtóiroda (Sala Stampa).

Végül kiemelünk még egy kérdést az argentin napilapból, amely az ultrakonzervatívokra vonatkozott. Ferenc pápa kijelentette: „Ők a maguk munkáját végzik, én pedig végzem a magamét. Én nyitott, megértő egyházat akarok, amely elkíséri a sebzett családokat. Ők mindenre nemet mondanak. Én egyenesen megyek a magam útján, nem tekingetve félre. Nem vágom le a fejeket. Ezt sohasem tettem. Ismétlem. Visszautasítom a konfliktusokat.