Fisichella érsek nyilatkozata a jubileumi évről

Ferenc pápa megérzése az irgalmasság jubileumi évéről pontosan megfelel Isten népe őszinte elvárásának

Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának az elnöke péntek délben sajtókonferencián számolt be az irgalmasság jubileumi évének eddigi tapasztalatairól. „Két hónap telt el azóta, hogy Ferenc pápa megnyitotta a Vatikáni Szent Péter bazilika Szentkapuját. Időközben világszerte megnyitották az egyházmegyékben a székesegyházak és kegyhelyek szentkapuit is. A hívek hihetetlen mértékű részvétele igazolja, hogy Ferenc pápa megérzése az irgalmasság jubileumi évéről pontosan megfelel Isten népe őszinte elvárásának – hangsúlyozta Fisichella érsek. Valóban meg kell állapítanunk, hogy ezt a szentévet hitelesen élik meg szerte a világon, minden helyi egyházban. Erről tanúskodnak azok a levelek és üzenetek, melyek a világ számos részéről érkeznek hozzánk. Ez a helyi jelenlét persze nem akadályozza meg azt, hogy Rómába is zarándokok serege érkezzen a szentév során.

Eddig 1 millió 392 ezer zarándok vett részt a római jubileumi eseményeken

A hetente összesített adatok szerint eddig, két hónap elteltével, 1 millió 392 ezer zarándok vett részt a római jubileumi eseményeken. További érdekes adat, hogy a zarándokok 40 százaléka külföldi, főként spanyol és francia nyelvű országokból, de jönnek Bangladesh, Hong Kong, Korea, Kenya, Mozambique, El Salvador, Mexikó, Argentína, Oroszország, Srí Lanka, Elefántcsontpart, Csád, Kuwait zarándokai is Rómába.

Az igazi jubileumi esemény a szívben történik

De a szentév ennél sokkal több, nem is mérhető számokban, mert az emberek szívét érinti meg, ha képesek vagyunk a megújulásra, a megtérésre, arra, hogy a lényegesre fordítsuk a figyelmünket. Viszont az igaz, hogy a szentév mérlegét az első két hónap elteltével nem lehet megvonni, ehhez még tíz hónap tartozik hozzá – emelte ki Fisichella érsek.

Jelentős mozzanatai a római szentévnek Ferenc pápa helyi látogatásai éppen az irgalmasság jegyében. December 18-án nyitotta meg a „Don Luigi di Liegro” otthonban az irgalmasság kapuját, miután annak ebédlőjében mutatott be szentmisét a karitász otthon lakói jelenlétében. Január 15-én pedig a város keleti perifériáján fekvő „Bruno Buozzi” idősek-otthonába látogatott, majd felkereste a szomszédos elfekvőt is, ahol végső állapotú betegek élnek, miközben családtagjaik látják el őket. Ezek jelképes mozzanatok, de mégis sokak figyelmét ráirányítják az irgalmasság testi és lelki cselekedeteire – számolt be Rino Fisichella érsek, a Új Evangelizáció Pápai Tanácsának az elnöke az irgalmasság jubileumi évének eddigi tapasztalatairól pénteken tartott sajtókonferenciáján.