Gyalázatos és esztelen bűntett – a pápa elítélte a pakisztáni merényletet

„Tegnap, Közép-Pakisztánban Húsvét szent ünnepét gyűlöletes merénylet áztatta vérrel. A merénylet sok ártatlan ember életét oltotta ki, nagyrészt a keresztény kisebbséghez tartozó családokét, főleg nőkét és gyermekekét, akik egy közparkban gyűltek össze, hogy örömmel ünnepeljék meg Húsvétot” – mondta Ferenc pápa a Regina Coeli elimádkozása után. A Szentatya közelségéről biztosított mindenkit, akit ez a gyalázatos és esztelen bűntény sújtott. Arra szólította fel a híveket, hogy imádkozzanak az Úrhoz a számos áldozat lelki üdvéért és szeretteikért.

Felhívást intézett a pakisztáni nemzet polgári hatóságaihoz és társadalmának minden tagjához: tegyenek meg minden erőfeszítést, hogy visszaadják a biztonságot és a nyugalmat a lakosságnak, különösen a legsebezhetőbb vallási kisebbségeknek. Ismételten leszögezte: az erőszak és a gyilkos gyűlölet csak fájdalomhoz és pusztításhoz vezet; a tisztelet és a testvériség az egyetlen út, amely révén eljutunk a békéhez. Az Úr Húsvétja élessze fel bennünk még erőteljesebben az Istenhez szálló imát: torpanjanak meg az erőszakos kezek, amelyek terrort és halált vetnek, és a világon uralkodjon el a szeretet, az igazságosság és a kiengesztelődés.

A pápa ezután a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel együtt elimádkozott egy Üdvözlégy Mária imát a merényletben elhunyt személyekért, családtagjaikért, Pakisztán keresztény és etnikai kisebbségeiért.

Köszöntések. Napi öt perc evangélium

A Regina coeli és a pakisztáni merénylet áldozataiért elmondott ima után Ferenc pápa köszöntötte az Olaszországból és a világ különböző részeiről érkezett zarándokokat. Arra kérte őket, hogy ismételjék el vele együtt háromszor a liturgia szép kifejezését: „Krisztus, az én reményem, feltámadt!”

Mindnyájuknak azt kívánta, hogy Krisztus Feltámadásának öröme kísérje el őket egész héten át. Még nagyobb intenzitással élhetjük meg ezt az időszakot, ha minden nap elolvasunk az evangéliumból egy szakaszt, amely a Feltámadás eseményét beszéli el. Öt perc, nem több, elegendő ahhoz, hogy elolvassunk egy részt az evangéliumból!

Végül Ferenc pápa szent Húsvétot kívánt a Szent Péter téren megjelent híveknek, arra kérve őket, hogy ne feledkezzenek meg róla imáikban.

(vm)