Ha az ünnep elérkezik életedbe

A Tolnay Klári terem (1056 Budapest, Irányi utca 3.) megnyitásának egy éves évfordulóját 2015. szeptember 27. és október 1. között ingyenes kulturális programokkal ünnepelte.

A Belvárosi Művészeti Napok részeként is szereplő színes eseménysorozatra nemcsak Budapestről, hanem vidékről is ellátogatott a művészetkedvelő közönség.

A Klárika 100 Alapítvánnyal és a Congregatio Jesu („angolkisasszonyok”) szerzetesrenddel közösen megrendezett „Játék és gondolat – a jelmezbe öltözött emberi lélek” nyitó rendezvényen zenés és képi bejátszásokkal színesített beszélgetés során idézték fel a terem névadójának alakját, az egykori „angolkisasszony” diákot és ötödik kerületi lakost, Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színművésznőt. A személyes találkozások élményeit, Klárika különleges színésznői és emberi arcát dr. Góg Laura, a Klárika 100 alapítvány kuratóriumi elnöke, Tolnay Klári-kutató, színháztörténész; dr. Sirató Ildikó kurátor, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának igazgatója; Lőte Attila Jászai Mari-díjas színművész, valamint dr. Bókay János kurátor, gyermekgyógyász, Tolnay Klári legközelebbi élő rokona osztotta meg a közönséggel.

tolnay_03

Az ünnepi programsorozat egyházzenei Psalterium lemezbemutató hangversennyel folytatódott. A Corvina Consort előadásában (művészeti vezető: Kalmanovits Zoltán) eredeti nyelven és Szenczi Molnár Albert korabeli fordításában genfi zsoltárok hangzottak el.

A közönséget kedden este a Kobzart trió (vezetője: Szlama László) Folk & Impro című fiatalos népzenei műsorával, kobozzal és citerával kísért megzenésített Balassi Bálint versekkel és keleti stílust idéző improvizációkkal szórakoztatta.

A következő napon a zenei kíséret mellett Lax Éva és V. Pintér Ágnes csodálatos hangján szólaltak meg Monteverdi és kortársainak művei. Az „Égi és földi szerelem” címmel meghirdetett est teljesen elvarázsolta a régi zenét kedvelő vendégeket.

tolnay_06

Márai Sándor az ünnepléssel kapcsolatban egyszer ezt írta: „Ha az ünnep elérkezik életedbe, ünnepelj egészen.” Az ünnepi eseménysorozat a Tolnay Klári Terem megnyitásának egy éves évfordulóján felcsendülő örömzenével vált egésszé. A záró esten a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola Egyházzenei, Népzenei és Klasszikus zenei tagozatának művész-tanárai léptek fel.