Hajléktalanok jubileuma Rómában november 11-től 13-ig: a pápa személyesen fogadja őket

Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 3 [name] => Vatikán [slug] => vatikan [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 3 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 7 [count] => 2387 [filter] => raw [term_order] => 13 [cat_ID] => 3 [category_count] => 2387 [category_description] => [cat_name] => Vatikán [category_nicename] => vatikan [category_parent] => 7 ) )

Több ezer zarándokot várnak Rómába az irgalmasság  jubileumi évének vége felé november 11-től 13-ig, azokat az embertestvéreinket, akiket közös névvel az „utca embereinek, persone delle strade”  lehet nevezni, akik egykor hajléktalanok voltak és akik most is hajléktalanok. A zarándoklásnak és a Ferenc pápával való találkozásnak ez az ideje lehetőséget nyújt a társadalom elesett, törékeny, sebzett és nagyon könnyen sebezhető részének arra, hogy felfedezzék helyüket az egyházban és megérezzék, hogy az Isten a szívében hordozza őket. Az esemény Ferenc pápa Lampedusa szigetén tett látogatásakor a világ felé intézett felhívásának a következménye, ami meghallgatást talált jeles módon a francia egyházban, hiszen ott született a Fratello, a Testvér elnevezésű kezdeményezés, mely az utca embereinek kíván konkrét segítséget nyújtani.

A négynapos „hajléktalan jubileum” során az „utca zarándoktestvérei” közös imádságokon vesznek részt, megismerkednek Róma főbb nevezetességeivel. Ferenc pápa kiemelt figyelmet szentel a fogadásukra: november 11-én pénteken külön kihallgatást tart számukra, melynek során a katekézisében közvetlenül hozzájuk fordul. November 13-án vasárnap pedig az utca emberi részt vesznek a jubileumi pápai szentmiséjükön. A hajléktalanok jubileuma során sokféle találkozót tartanak, amelyeken tanúságtételek hangzanak el, főként azon az imavirrasztáson, melyet Philippe Barbarin bíboros, Lyon érseke vezet. A francia katolikus egyház régóta saját program keretében segíti az utca embereit. 2014. októberében 150 fős zarándokcsoport érkezett a soraikból Rómába, ahol Ferenc pápa külön fogadta őket. Ebből a találkozásból született meg a „Fratello Társaság”, mely az európai hajléktalanok mostani jubileumi programját szervezi.

Honlapcím: www.fratello2016.org